Herstellen van een stenen tuinbeeld

Wie heeft er niet een stenen tuinbeeld ergens op het terras of in de tuin staan?
  1. Herstellen van een stenen tuinbeeld 1.jpg

    Herstellen van een stenen tuinbeeld 1.jpg

  2. Herstellen van een stenen tuinbeeld 2.jpg

    Herstellen van een stenen tuinbeeld 2.jpg

  3. Herstellen van een stenen tuinbeeld 3.jpg

    Herstellen van een stenen tuinbeeld 3.jpg

  4. Herstellen van een stenen tuinbeeld 4.jpg

    Herstellen van een stenen tuinbeeld 4.jpg

  5. Herstellen van een stenen tuinbeeld 5.jpg

    Herstellen van een stenen tuinbeeld 5.jpg

Een mooie stenen tuinbeeld kan bijvoorbeeld van marmer, terracotta, albast, beton, steengoed of van een andere keramische samenstelling zijn.

Het stenen tuinbeeld kan uit erfenis verkregen zijn en dat het al jaren staat te pronken op Uw patio, of u heeft het stenen tuinbeeld zelf in het binnen of buitenland aangeschaft omdat u zo verliefd bent geworden op dat stenen tuinbeeld.

Veelal krijg ik als restorator de vraag over het onderhoud van Uw stenen tuinbeeld, het stenen tuinbeeld wordt groen door algen omdat het onder een boom staat. Soms breekt er ook een deel af, doordat er een tak uit een boom op het stenen tuinbeeld is gevallen of wellicht is er een ongelukje gebeurd tijdens het vervoer. Wat ook een veel voorkomend euvel is met bijvoorbeeld stenen urnen of potten, dat het vol met aarde staat , zonder binnen pot. Deze is dan doorweekt met water. In de winter gaat het met vorst uitzetten met breuklijnen als gevolg .

Het stenen tuinbeeld heeft daarna niet veel beweging of aanraking nodig om dan in brokken en scherven uit elkaar te vallen.

U kan dit voorkomen door altijd met een binnen pot gevuld met aarde te werken, soms nog met isolatie ertussen, een tuincentrum kan u daarbij ook adviseren en zelfs zijn er middeltjes op de markt om uw stenen tuinbeeld eens per jaar schoon te maken of te impregneren. Vaak hoor ik als restorator dat de eigenaar van het stenen tuinbeeld eens per jaar met een hoge drukspuit het vuil eraf wil spuiten. Dit is zeer onverstandig, het lijkt even schoon, maar de huid van het stenen tuinbeeld wordt poreus en zal veel eerder weer algen en vuil aantrekken. Ook gaat de structuur  verloren en na vele jaren op deze manier schoon te spuiten kunnen mooie details van uw stenen tuinbeeld verloren gaan.

Als u schade of onderhoud aan Uw stenen tuinbeeld wil, heb ik het het liefst in het atelier in Hilversum om aan te werken, als u het lukt en het met twee man te tillen en vervoeren is, zou dat het mooiste zijn.

Meestal is het te zwaar, groot of kwetsbaar om te vervoeren en komt de restorator bij u op locatie aan uw stenen tuinbeeld werken. Ik heb veel voor b.v. het gemeentehuis in Baarn op locatie mogen herstellen en ook vaak op kerkhoven en begraafplaatsen door het hele land gewerkt aan stenen grafzerken of stenen tuinbeelden en ornamenten in diverse tuinen.

In overleg rijd ik dan vanuit Hilversum diverse keren heen en weer met materialen, of neem soms delen mee waar ik in het atelier aan kan werken om ze later terug te plaatsen op het stenen tuinbeeld.

In dit geval staat er een stenen tuinbeeld in de voortuin ergens in Nederland, voorstellende een paard met trekkar. Door vandalisme zijn de vier karrewielen eraf gehaald en helemaal kapot gegooid en uit elkaar gevallen. Deze vier karrewielen heb ik mee genomen naar het atelier. Het paard zelf had wat delen van de wagen eraf en de oren en de uitstekende delen van het juk van het paard waren eraf gebroken. Bij het maken van de offerte en het bespreken van het behandel plan voor de restauratie aan de paard met wagen, heb ik al de losse delen gelijmd en gevuld. In het atelier in Hilversum heb ik de karren wielen gerestaureerd en bij het terugplaatsen nog aan het paard en de kar gewerkt. De aanvullingen zijn fraai in de vorm gemodelleerd en geplamuurd en geschuurd. Daarna fraai op kleur gebracht en in dit geval wat gepatineerd om een “buitenlook” te creëren zodat het een fraai en rustig beeld gaf na de restauratie. Niet een nieuwe glimmende aanvulling, maar alsof er niets gebeurd was.

Omdat het stenen tuinbeeld buiten staat werk ik als restorator met lijmen, vulmiddelen en retouches die “weers bestendig” zijn. Soms overwegen we samen met de opdrachtgever dat het misschien verstandiger is voor het behoud van de restauratie en het stenen tuinbeeld zelf, om het wel buiten maar dan onder een afdak of overkapping te plaatsen. Dan is het  iets minder onderhevig aan de elementen van het weer. Volledig in het water te laten staan, bij bijvoorbeeld een stenen fontein is niet handig, het zal het verouderingsproces van de restauratie niet ten goede komen.

Mooi op kleur verdoezelde lijmnaadjes verkleuren jaren eerder en zullen ooit weer loslaten bij volledige blootstelling aan zon, water, wind, vorst en regen. Heel soms mag een buitenbeeld van de opdrachtgever naar binnen om op een mooi plekje van te genieten!

Heeft u ook een fraaie stenen buitenbeeld die u erg dierbaar maar beschadigd is, schroom dan niet om contact op te nemen.

OBJECT STUK?

Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.

PRIJS AANVRAAG