Restauratie fulguriet of bliksembuis

Een fulguriet of bliksembuis is een holle buis van gesmolten gesteente of zand en bestaat vaak voor een groot deel uit lechatelieriet.
  1. Restauratie van fulguriet 1.jpeg

    Restauratie van fulguriet 1.jpeg

  2. Restauratie van fulguriet 2.jpeg

    Restauratie van fulguriet 2.jpeg

  3. Restauratie van fulguriet 3.jpeg

    Restauratie van fulguriet 3.jpeg

  4. Restauratie van fulguriet 4.jpeg

    Restauratie van fulguriet 4.jpeg

  5. Restauratie van fulguriet 5.jpeg

    Restauratie van fulguriet 5.jpeg

  6. Restauratie van fulguriet 6.jpeg

    Restauratie van fulguriet 6.jpeg

  7. Restauratie van fulguriet 7.jpeg

    Restauratie van fulguriet 7.jpeg

  8. Restauratie van fulguriet 8.jpeg

    Restauratie van fulguriet 8.jpeg

  9. Restauratie van fulguriet 9.jpeg

    Restauratie van fulguriet 9.jpeg

OBJECT STUK?

Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.

Deze ontstaat door de intense hitte die ontstaat bij inslag van een bliksem in kwartsrijke gronden. Strikt genomen kan het worden beschouwd als voorbeeld van een metamorf gesteente ontstaan door contactmetamorfologie.

Fulguriet dankt zijn naam aan het Latijnse woord fulgur, fulguris "bliksem, weerlicht", wat zou kunnen worden vertaald met 'bliksemsteen' of 'dondersteen'. In vroegere tijden dacht men dat fulguriet de bliksem zelf was die was neergedaald.De buitenkant van een fulguriet is meestal ruw en kan bedekt zijn met zandkorrels, terwijl de binnenzijde vaak glad is. Fulgurieten ontstaan vooral in zandrijke bodems in gebieden met veel onweersactiviteit. In principe kan een fulguriet ontstaan in elke minerale bodemsoort. Ondanks dat fulgurieten veel voorkomen worden ze maar zelden gevonden. Ze zijn namelijk vaak moeilijk op te sporen en bovendien zeer breekbaar, waardoor een fulguriet vaak in stukken breekt tijdens het opgraven. Fulgurieten worden in woestijngebieden nooit op duintoppen gevonden maar altijd in de kommen tussen de duinen, dat komt omdat de bliksem daar inslaat op plaatsen waar het grondwater het dichtst aan de oppervlakte ligt.Fulgurieten hebben een doorsnede tot enkele centimeters en kunnen een lengte van vele meters bereiken.

Deze fulgurite kwam na aankoop uit het buitenland gebroken aan en er ontbrak een deel van ongeveer 5 cm wat storend was. De fulguriet was zo hard dat het zich liet lijmen als gesteente/ keramiek. Het ontbrekende deel heb ik van het andere uiteinde gekopieerd. Toen ik de mal weghaalde van het oorspronkelijke deel had het zich hardnekkig tussen de versteende zandkorrels genesteld en was ik veel te lang bezig met een scalpelmesje en pincet de resten siliconen mal te verwijderen. Na het vullen en uitharden in de mal was de aansluiting vinden en het verlijmen met het object nog een klus en uitdaging. Het op kleur brengen en vastplakken van zandkorrels daarentegen verliep naar tevredenheid.

Het mooiste compliment kreeg ik van de opdrachtgever. Die bedankte me dat ik het vol vertrouwen aannam en dat ik ervan uitging  dat het tot een fraai eindresultaat zou komen. Door mijn zelfvertrouwen en jarenlange ervaring in het algemeen, ondanks dat ik nog nooit een fulgurite in mijn atelier had gehad. Heeft u ook een object dat niet een alledaags materiaal is, schroom dan niet contact op te nemen met het atelier.