Restauratie theepot met bloemdecoratie

Bloemdecoratie door middel van emaille techniek restaureren
  1. Restauratie theepot 01.jpeg

    Restauratie theepot 01.jpeg

  2. Restauratie theepot 02.jpeg

    Restauratie theepot 02.jpeg

  3. Restauratie theepot 03.jpeg

    Restauratie theepot 03.jpeg

  4. Restauratie theepot 04.jpeg

    Restauratie theepot 04.jpeg

  5. Restauratie theepot 05.jpeg

    Restauratie theepot 05.jpeg

  6. Restauratie theepot 06.jpeg

    Restauratie theepot 06.jpeg

  7. Restauratie theepot 07.jpeg

    Restauratie theepot 07.jpeg

Een theepot, of trekpotje is een pot met een vulopening, een handvat, hengsel of handgreep en een tuit, waaruit de thee geschonken wordt. In de theepot zelf wordt de thee gezet. Een theepot is meestal vervaardigd van metaal, glas, porselein of aardewerk. Belangrijk van een theepot is dat het materiaal  de warmte goed kan vasthouden en dat de tuit kan schenken zonder te knoeien.

Afwassen is niet echt nodig zeker niet na verlijming of restauratie dus omspoelen is voldoende.

Let wel een theepot gebruiken na restauratie is toch sterk af te raden, door het kokende water in de theepot zal de lijm erg snel verkleuren en uiteindelijk loslaten. Het is dus meer een kwestie van het behouden van Uw antieke Chinese theepot en het fraai in de vitrinekast etaleren en behouden.

China is wereldwijd en eeuwenlang het land van de thee en dus zijn er talloze trekpotjes vervaardigd en staat de theepot hoog in het vaandel. Deze theepot kwam in het atelier en daar was al eens de bodem onderuit gevallen en er weer lelijk in gelijmd. vermoedelijk is die eruit gesprongen toen in koud porselein ineens kokend water werd gegoten, of omdat het op een warmhoudplaatjes stond met een waxinelichtje onder de theepot. Deze antieke porseleinen theepot heeft ter verfraaiing empasto emaille.

Bij deze emaille techniek word de bloemdecoratie in verschillende kleuren op het porselein aangebracht. her en der was het eraf gesprongen. Eerst heb ik de bodem van de theepot weer uit elkaar gehaald, alle oude lijmresten  zorgvuldig verwijderd en pas daarna weer in elkaar gelijmd. De aanvullingen van het emaille zijn gemaakt en na uitharding zijn de bolletjes op de juiste kleur groen gemaakt en de witte slierten van de bloem op de juiste witte porselein kleur en glans.

Trekpotjes of een kleine theepot zijn er in verschillende vormen en stijlen, enkele voorbeelden hiervan zijn Imari, Arita, Kangshi, Amsterdams bont, roodgebakken klei en ga zo maar door. Heeft u ook een beschadigde theepot schroom dan niet contact op te nemen met het atelier.  

OBJECT STUK?

Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.