Restauratie gipsen Wella plaquette

In The Repair Shop heb ik als specialist keramiek aan de gipsen Wella Plaquette mogen werken.
  1. Gipsen plaquette 1.jpg

    Gipsen plaquette 1.jpg

  2. Gipsen plaquette 2.jpg

    Gipsen plaquette 2.jpg

  3. Gipsen plaquette 9.jpeg

    Gipsen plaquette 9.jpeg

  4. Gipsen plaquette 8.jpeg

    Gipsen plaquette 8.jpeg

  5. Gipsen plaquette 7.jpeg

    Gipsen plaquette 7.jpeg

  6. Gipsen plaquette 6.jpeg

    Gipsen plaquette 6.jpeg

  7. Gipsen plaquette 5.jpeg

    Gipsen plaquette 5.jpeg

  8. Gipsen plaquette 4.jpeg

    Gipsen plaquette 4.jpeg

Deze was groot en zwaar en stond op een stand voet rechtop te pronken in de oude kapperszaak en later in huis. De hele plaquette was in vele grote delen en ontelbaar kleine stukken gebroken. Ook waren er hier en daar stukjes weg.

Het was lastig om alles in een keer te lijmen, eerst heb ik alles droog in elkaar gezet en genummerd om de volgorde te bepalen. Normaal zet ik de lijmnaadjes met tape vast, maar bij een test op een minder zichtbare plek bleek dat de kleur en het patina losliet. Moest het object dus in delen lijmen en in evenwicht zetten in b.v. een bak gevuld met vogelzand of op een fotografen kussen die iets in positie houdt. Daarna, met hulp van een andere specialist Laura de twee laatste zware delen samengevoegd.

Vooral in de zilver grijze haar partij bleken de naadjes open te staan en niet mooi aan te sluiten. De plaquette moest zeker zijn mooie versleten oude uitstraling behouden, dus niet te ver gaan met ontbrekende stukjes aan vullen, maar wel waar de nieuwe schade was. Dus heb ik besloten linksonder een zwarte hoek toch maar bij te modelleren.

Met een witte, gips is immers wit, twee componenten pasta alles aangevuld en fraai met krullen en lijnen ingevuld. Na een dag uitharding is alles fraai in de juiste vorm geschuurd. Na enkele keren plamuren en steeds fijner schuren was het klaar om op kleur te brengen.

Voor de exacte kleur, gebruik ik in dit geval een water gedragen verf die ik zelf met pigment poeders op de juiste kleurtoon aanmaak en onderling meng . De restorator probeert altijd alleen de aanvulling te kleuren met zo min mogelijk of geen overlapping van het originele. Ook was het juist acceptabel om de oude slijtplekken te laten en de nieuwe aanvullingen er ook versleten uit te laten zien. Zodat deze Wella plaquette zijn verhaal kon vertellen dat het oud is en juist leeft. Afgesproken was dat de restauratie niet te ver mag gaan, dus deels conserveren. Als finishing Touch is alles “ vastgezet” met een eiglans lak en mooi uitgewreven met een bruine wax voor de juiste patina en look. De achterkant ook naar tevredenheid weggewerkt, alsof er nooit wat gebeurt was.

OBJECT STUK?

Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.

PRIJS AANVRAAG