Het bedenken en ontwerpen van eigen kunst

Als restorator van gips, steengoed, aardewerk, glas en porselein ben ik al ruim 28 jaar werkzaam.
  1. Restauratie van eigen kunst 1a.jpg

    Restauratie van eigen kunst 1a.jpg

  2. Restauratie van eigen kunst 1b.jpg

    Restauratie van eigen kunst 1b.jpg

  3. Restauratie van eigen kunst 2a.jpg

    Restauratie van eigen kunst 2a.jpg

  4. Restauratie van eigen kunst 2b.jpg

    Restauratie van eigen kunst 2b.jpg

  5. Restauratie van eigen kunst 5.jpg

    Restauratie van eigen kunst 5.jpg

  6. Restauratie van eigen kunst 3a.jpg

    Restauratie van eigen kunst 3a.jpg

  7. Restauratie van eigen kunst 3b.jpg

    Restauratie van eigen kunst 3b.jpg

  8. Restauratie van eigen kunst 3c.jpg

    Restauratie van eigen kunst 3c.jpg

  9. Restauratie van eigen kunst 8.jpg

    Restauratie van eigen kunst 8.jpg

Na het afronden van het NIMETO ben ik als etaleur en decorateur mijn loopbaan begonnen, achteraf sluit het perfect aan bij wat ik nu doe, etaleren van een stand op de kunst en antiekbeurs in de grote kerk in Naarden of in een pagode tent bij paleis Soestdijk of paleis het Loo bv. Ook het inzicht om de objecten te fotograferen en documenteren en natuurlijk hadden we kunstgeschiedenis, kleurenleer en ga zo maar door. Tegenwoordig geven ze op deze opleiding in Utrecht ook het vak restaureren.  Destijds zat er wel een HBO in Amsterdam die restoratoren aan het opleiden was, maar dit was in mijn tijd hout, schilderijen en textiel, de discipline keramiek restorator zat er niet bij. Vandaar dat ik uitgeweken ben naar Engeland om dit vak onder de knie te krijgen. In de praktijk heb ik pas echt de fijne kneepjes van het vak geleerd bij de Belgische restorator Thijs Andre in Beveren waar ik heel wat uurtjes in zijn atelier heb doorgebracht.

Verder heb ik als “uitstapje” een jaar duik les gegeven als assistent instructeur op Curaçao bij landhuis Daniel. Ik heb daar als jonge vrouw een soort van “tussen jaar” gehad om daarna de definitieve keuze te maken om als full time restorator voor mezelf te beginnen. Het onderwater leven bewonder ik nog steeds met veel plezier, wekelijks trainen we in Baarn bij onze duik vereniging met duiken in Zeeland en de Vinkeveense plassen en als het even kan met een mooie duik trip naar het buitenland.

Ik hou enorm van mijn vak en het atelier en alle facetten die erbij komen kijken. Juist het hele complete plaatje vind ik zo afwisselend en interessant. Het maken van de PR om klanten te genereren; door middel van een fraaie website, heldere folders en visitekaartjes en het staan op beurzen.

Natuurlijk heb ik vaak in tijdschriften en kranten artikelen gehad die aandacht hebben besteed aan mijn vak en ben enkele malen ook op TV geweest. Zo was ik te zien bij tijd voor Max, twee keer bij lieve Martine en vrij recent wel acht keer bij The Repair Shop van RTL4 met Humberto Tan.

Slechts twee maal heb ik in al die jaren overwogen of dat ik ook andere wensen had qua carrière, b.v. lijkt het vak fotograferen me prachtig of echt zelf kunstenaar en schepper te mogen zijn. Maar vooralsnog haal ik nog voldoende inspiratie en bevrediging uit dit restauratie vak.

Het maken van de PR, het bespreken van mogelijkheden en het maken van de prijsafspraken en levertijden. Daarna natuurlijk het uitvoeren van de restauratie zelf en altijd het spannende moment dat de opdrachtgever het object weer komt bewonderen en ophalen.

Als restorator moet je in de huid van de schepper en de periode kruipen er is geen plek voor eigen kunst. Je kan leuk de anatomie van een menselijk lichaam weten, maar als er een hand bijgemaakt dient te worden van een Chinese lange lijs, moet het handje en de vingers veel langer zijn. Eigen kunst, gevoel en initiatief mag je laten varen en als restorator verdiep je je enorm in de periode en de schepper/ontwerper van het object om het tot een fraai eindresultaat te brengen.

Af en toe mag ik samen met een opdrachtgever eigen kunst maken. Zoals deze kast vaas van biscuit had ik tijdens de opnames van The Reapair Shop beplakt met kuikentjes en de nieuwe eigenaresse wilde graag een zwart kuikentje erbij. Zo ontstaat eigen kunst. Of op een cursus keramiek maken in Bussum, waar ik proefjes kon doen over de glazuur en vormen. Hier kwamen de twee eigen kunst werkjes op een stalen staaf uit om zo je eigen kunst steeds aan te kunnen passen. ook heb ik eens een mal gemaakt van een vis, deze heb ik als eigen kunst als spiegel met een overdreven grote rand gemaakt. Dit kan als eigen kunst, natuurlijk kan de opdrachtgever ook een andere maat aanvragen en zo is de eigen kunst een unica en maak ik als restorator af en toe een uitstapje. Zo ook in een opdracht voor de EO met een kerk dienst. Twee identieke vazen had ik in mijn atelier voor een opdracht eigen kunst, een vaas heb ik gebroken en weer hersteld met de Kintsugi methode, restaureren met goud. Omdat het licht van God erdoor moest schijnen hebben we diverse scherven weg gelaten, zodat het licht er fraai doorheen kan schijnen. Zo ontstaat er samen met de opdrachtgever eigen kunst. Wellicht als ik het ooit wat minder druk krijg, ontstaat er wat rust en ruimte en creativiteit om meer eigen kunst te gaan maken en tentoonstellen.

Heeft u zelf een idee op het gebied van eigen kunst, schroom dan niet contact op te nemen met het atelier!

OBJECT STUK?

Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.

PRIJS AANVRAAG