Schade aan een vaas van Gouda Plateel

Gouds plateel, of Gouda Plateel is een verzamelnaam voor zowel glanzend als mat geglazuurd aardewerk, zoals dat door verschillende plateelfabrieken in Gouda werd geproduceerd.
  1. Schade aan een vaas van Gouda Plateel 1.jpg

    Schade aan een vaas van Gouda Plateel 1.jpg

  2. Schade aan een vaas van Gouda Plateel 2.jpg

    Schade aan een vaas van Gouda Plateel 2.jpg

  3. Schade aan een vaas van Gouda Plateel 3.jpg

    Schade aan een vaas van Gouda Plateel 3.jpg

  4. Schade aan een vaas van Gouda Plateel 4.jpg

    Schade aan een vaas van Gouda Plateel 4.jpg

  5. Schade aan een vaas van Gouda Plateel 5.jpg

    Schade aan een vaas van Gouda Plateel 5.jpg

  6. Schade aan een vaas van Gouda Plateel 6.jpg

    Schade aan een vaas van Gouda Plateel 6.jpg

Zie ook de tekens hier onder op de bodem van deze hoge vaas van Gouda plateel afgebeeld en gemerkt in blauw onder glazuur.

Het Gouda plateel vindt zijn oorsprong in de Jugendstil- en art-Nouveau keramiek van rond 1900,. Gouda plateel werd vervaardigd  door onder andere Plateelbakkerij Rozenburg in Den Haag maar er volgde vele plateel fabrieken in en rond Gouda. In de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw was de plateelindustrie in Gouda een van de belangrijkste bedrijfstakken. De techniek voor Gouda plateel is hetzelfde als die van faience. Hierbij wordt het aardewerk eerst gebakken in de oven. Dit tussenresultaat heet biscuit, is dus ongeglazuurd en onbeschilderd. Het Gouda plateel wordt vervolgens gedecoreerd met een "onder glazuur verf". Deze zijn vaak veelkleurig en zeer uitbundig en vol met bloemen. Daarna wordt het Gouda Plateel voor een tweede keer gebakken en ontstaat het eindresultaat. De schildering versmelt tijdens de tweede keer bakken met de glazuurlaag en wordt  zo ingebrand in het Gouda plateel.

Deze vaas van Gouda plateel op de foto heeft vele breuken aan zijn hoge hals. Eerst worden alle scherven zorgvuldig aan elkaar gelijmd en in elkaar gezet. Enkele scherven van het Gouda Plateel ontbreken en zijn vergruisd en weg. Na het uitharden van de lijm worden de gaten mooi aangevuld in het Gouda plateel. Na uitharding van de aanvullingen word het Gouda plateel fraai in de vorm geschuurd en weer eens geplamuurd voor een glad resultaat.  Pas als het Gouda plateel naar wens is gevormd en hersteld gaat de retouche beginnen. Alle kleuren van het oorspronkelijke Gouda plateel kunnen exact worden nagebootst en ingetekend in het goede oorspronkelijke decor.De restorator heeft alle pure pigmenten en bootst zelf zijn kleur exact na. Soms met glanzende verf en soms juist mat, naargelang hoe het er uit moet zien om een zo rustig mogelijk eindresultaat te verkrijgen. Met nog een laatste glazuur laag kan een hoogglans verkregen worden op het Gouda Plateel en als het mat moet zijn kan men dit met een wax nabootsen.

OBJECT STUK?

Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.

PRIJS AANVRAAG