Schade aan archeologische Pot

Ban Chiang is een archeologische site gelegen in de Thaise provincie Udon Thani. De site is in 1966 ontdekt door Steve Young en kent een grote hoeveelheid aardewerken potten.
  1. Schade aan archeologische Pot 1.jpeg

    Schade aan archeologische Pot 1.jpeg

  2. Schade aan archeologische Pot 2.jpeg

    Schade aan archeologische Pot 2.jpeg

  3. Schade aan archeologische Pot 3.jpeg

    Schade aan archeologische Pot 3.jpeg

  4. Schade aan archeologische Pot 4.jpeg

    Schade aan archeologische Pot 4.jpeg

  5. Schade aan archeologische Pot 5.jpeg

    Schade aan archeologische Pot 5.jpeg

  6. Schade aan archeologische Pot 6.jpeg

    Schade aan archeologische Pot 6.jpeg

  7. Schade aan archeologische Pot 7.jpeg

    Schade aan archeologische Pot 7.jpeg

Uit onderzoeken die volgden bleek dat de archeologische vondsten dateerden uit het Neolithicum tot en met de ijzertijd. Jaartallen die vervolgens aan de vondsten werden verbonden varieerden van 200 voor Christus tot 4420 voor Christus.

Toen de klant in een mail me een aanvraag deed over een behandelplan en geschatte prijs maakte mijn restaurator hart een vreugde sprongetje. Zo’n zeldzame pot krijg je niet dagelijks in handen!

Mijn antwoord was in de smaak gevallen bij de klant en zo zat hij dagen later met de pot in scherven in het atelier in Hilversum. Zo verdrietig dat zo’n zeldzame pot die gedateerd is en van vanaf ver voor de geboorte van Christus gaaf is gebleven, nu in scherven voor me op het bureau lag. De huid van de pot is zanderig en fraai in ijzeroxide rood gedecoreerd. Bij speurwerk op internet met een soortgelijke pot komen vele overeenkomsten en herkennende details naar voren.

De pot lag in vier grote delen, vier kleinere scherven en talloze schilfertjes uit elkaar. Opvallend detail van de pot was de ronde onderkant, deze kan alleen staan op een fraaie houten zwart ring, anders rolt de pot om.

Ik heb de pot eerst met een kwastje voorzichtig schoon geborsteld en de pot stof vrij gemaakt. daarna zijn alle delen droog in elkaar gezet zodat je de volgorde van de scherven van de pot mooi kan bepalen.

Op het laatst door capillaire werking de lijm erin laten vloeien. de kleine chipjes die weg waren aangevuld met een op kleur gemaakte pasta. Ook heb ik authentieke poeders en zand uit de Tang dynastie gebruikt voor deze restauratie van de pot. het is weliswaar een andere periode, maar qua kleur kwam de patina mooi overeen. Ik heb als restorator een behoorlijke voorraad Tang en Han dynastie poeders en zand door alle restauraties die ik heb uitgevoerd op voorraad. Deze pot stamt uit de Ban Chiang periode en die is zo zeldzaam dat ik daar geen authentiek materiaal van voorhanden heb. Na het voorzichtig plaatselijk schuren van de pot op de aanvullingen heb ik met een water gedragen basis met pigmenten de exacte kleur nagebootst. Met de hand en penseel zijn de lijmnaadjes verdoezeld en her en der vastgezet met wax voor de matte zanderige uitstraling.

Heeft u ook een archeologische dierbare pot die aan diggelen ligt, schroom dan niet contact op te nemen met het atelier.

OBJECT STUK?

Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.