Restauratie Maastricht Mosa aardwerk asbakje

Het bedrijf Koninklijke Mosa fabriek is in 1883 opgericht. Mosa is de Latijnse naam voor de rivier de Maas, welke door Maastricht stroomt.
  1. Restauratie Maastricht Mosa bakje 1.jpg

    Restauratie Maastricht Mosa bakje 1.jpg

  2. Restauratie Maastricht Mosa bakje 2.jpg

    Restauratie Maastricht Mosa bakje 2.jpg

  3. Restauratie Maastricht Mosa bakje 3.jpg

    Restauratie Maastricht Mosa bakje 3.jpg

  4. Restauratie Maastricht Mosa bakje 4.jpg

    Restauratie Maastricht Mosa bakje 4.jpg

  5. Restauratie Maastricht Mosa bakje 5.jpg

    Restauratie Maastricht Mosa bakje 5.jpg

Vele jaren was het een belangrijke werkgever in de Limburgse hoofdstad Maastricht. Dit aardewerk uit Maastricht is al tijden een gewild verzamelaars object. Zoals ook deze aardewerken asbak gemerkt Mosa Maastricht uit 1925.

Dit Maastricht aardewerk asbakje heeft op de rand een mannetje met een klein stompje sigaar op de rand zitten. Het Maastricht aardewerk asbakje is in roomkleur met matte glazuur uitgevoerd en heeft alleen in het mannen figuurtje wat zwarte accenten en een oranje shawl. Bij binnenkomst van het aardewerk asbakje uit Maastricht bleek al snel dat de lijm, waar die 40 jaar geleden weer van een val is vastgezet erg uitgedroogd en verkleurd was.

Als de lijm zo donker kleurt is de viscositeit weg en zal het spoedig loslaten. op de plek waar de sigaar in zijn mond zat was een kleine zwarte aanzet te zien met wat lijm. Hieruit kinnen we opmaken dat het ooit gelijmd was, weer losgelaten en inmiddels verdwenen. Moest ik in de eerste 15 jaar van mijn carrière als restorator boeken doorspitten, nu is het met het intoetsen van de merknaam; asbak, Mosa en Maastricht snel een duidelijk voorbeeld te vinden.

Als dit niet het geval is, vraag ik altijd aan de opdrachtgever of ze wellicht nog een foto van vroeger hebben van het voorwerp of anders bespreken we samen of ze nog een duidelijk herinnering aan het missende deel hebben en teken ik het samen met de klant uit. Ook modelleer ik het missende deel volgens mijn gevoel en probeer dan in de huid van de schepper&ontwerper te kruipen en laat mijn jarenlange ervaring ook mee spelen. In dit geval van de missende sigaar was het voorbeeld van de aardwerk asbak snel gevonden en besloten we samen dat het een kort stompje sigaar was met een grijze as kop. Eerst moest ik de oude lijm losweken en de twee delen uit elkaar halen. met een scalpel mesje werden de grove lijm resten verwijderd en daarna zorgvuldig alle restjes lijm van het Maastricht aardewerk asbakje met oplosmiddelen en wattenstaafjes verwijderd.

Toen het Maastricht aardewerk asbakje was opgedroogd kon ik met op kleur gemaakte lijm gaan lijmen en samenvoegen. Er bleken drie chipjes weg, deze zijn aangevuld. met een twee componenten putty kon ik vervolgens het stompje sigaar naar voorbeeld nabootsen. Een dag na uitharding werd het een en ander in vorm geschuurd, geplamuurd en vele malen geschuurd tot alles mooi glad was. Pas daarna konden de kleuren gemengd worden met eigen pigment en zowel de sigaar als de lijmnaadjes werden geretoucheerd. Na twee dagen uitharding werd het plaatselijk met een matte glazuur afgelakt gespoten. Om geen overgang te zien werd het mooi gepolijst en om de juist matheid van het Maastricht aardewerk asbakje te verkrijgen heb ik her en der met een witte wax gedept tot het perfecte eind resultaat bereikt was.

Heeft u ook een beschadigd object waar een deel van ontbreekt, schroom van niet om contact op te nemen met het atelier.

OBJECT STUK?

Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.

PRIJS AANVRAAG