Restauratie Delfts aardewerk

Bij dit drie-delige Delfts aardewerken kaststel is er schade aan de deksel gekomen.
  1. Restauratie Delfts aardewerk 1.jpg

    Restauratie Delfts aardewerk 1.jpg

  2. Restauratie Delfts aardewerk 2.jpg

    Restauratie Delfts aardewerk 2.jpg

  3. Restauratie Delfts aardewerk 3.jpg

    Restauratie Delfts aardewerk 3.jpg

  4. Restauratie Delfts aardewerk 4.jpg

    Restauratie Delfts aardewerk 4.jpg

  5. Restauratie Delfts aardewerk 5.jpg

    Restauratie Delfts aardewerk 5.jpg

  6. Restauratie Delfts aardewerk 6.jpg

    Restauratie Delfts aardewerk 6.jpg

Een hele boven kant ontbreekt en bij de andere twee zijn er scherven weg en is er een top afgebroken. Een klein beetje randschade hoort bij de tand des tijds van het Delftse aardewerk. Maar deze schade is ontsierend. Als restorator heb ik een mal gemaakt en kan ik mooi het origineel nabootsen. Alles word gelijmd, fraai in vorm geschuurd en geretoucheerd. Deze deksels kunnen weer het Delfts aardewerken kast stel sieren en compleet maken.

Wat is Delfts aardewerk

‘Delfts blauw’ is het aardewerk met blauw-witte versiering en het symbool geworden voor Nederland. Delfts aardewerk om die naam te mogen dragen, moet aardewerk aan een paar eisen voldoen. Antiek Delfts aardewerk voldoet aan 5 kenmerken: Delfts aardewerk is gemaakt tussen 1600 en 1850, Delfts aardewerk is gemaakt in Delft, Delfts aardewerk is voorzien van tinglazuur, Delfts aardewerk draagt soms een merk, Delfts aardewerk is vaak blauw-met-wit beschilderd, maar heeft ook veel andere kleuren. Delfts aardewerk is gemaakt tussen 1600 en 1850. Rond 1600 arriveren de eerste schepen met Chinees porselein in Nederland. Het nieuwe luxe aardewerk is gewild en de Delftse makers proberen dan ook al snel een goede imitatie te ontwikkelen. Chinees porselein wordt gemaakt van een witte, hele fijne klei: kaolien. Maar die is er niet in Nederland. Om toch ‘Hollants porceleyn’ te maken gebruiken de Delftse pottenbakkers lokale klei en tinglazuur: een witte, dekkende glazuur met tinoxide.

De Delftse makers proberen een goede imitatie van porselein te ontwikkelen. We spreken van antiek Delfts aardewerk als een voorwerp tussen 1600 en 1850 is gemaakt. Na 1850 wordt Delfts aardewerk met een andere techniek geproduceerd en heet het modern Delfts aardewerk. Delfts aardewerk is gemaakt in Delft Delfts aardewerk wordt alleen zo genoemd als het ook echt in Delft is geproduceerd.

Let op, want eind 19de eeuw zetten ook fabrikanten die niet uit Delft komen het woord ‘Delft’ soms op de onderkant van hun producten. Delfts aardewerk kán aan de onder- of achterkant één of meerdere merktekens hebben. Deze merken worden vanaf de late 17de eeuw soms toegepast. De merken werden in de 17de eeuw ingevoerd als kwaliteitsgarantie. Lang niet alle fabrieksmerken zijn officieel vastgelegd, en twee derde van het antieke Delfts aardewerk heeft helemaal geen merk. Dat een merk ontbreekt zegt dus niet automatisch dat een stuk geen Delfts aardewerk is. Als restorator kijk ik ook altijd naar het glazuur. Delfts aardewerk kan meerdere kleuren hebben.

OBJECT STUK?

Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.

PRIJS AANVRAAG