De Kunstenaar

De verwoeste stad is een beeld dat Osspi Zadkine maakte naar aanleiding van het bombardement in Rotterdam.
 1. Kunstenaar 04.jpeg

  Kunstenaar 04.jpeg

 2. Kunstenaar 03.jpeg

  Kunstenaar 03.jpeg

 3. Kunstenaar 02.jpeg

  Kunstenaar 02.jpeg

 4. Kunstenaar 01.jpeg

  Kunstenaar 01.jpeg

Het is onthult op 15 mei in 1953 en staat aan de Leuve haven voor het Maritiem Museum te Rotterdam. Het is een Rijksmonument en wordt veel bezocht door toeristen. Zelf ben ik het ook gaan bekijken nadat ik het in het atelier in het klein had binnen gekregen. Het maakte veel indruk en ik heb veel respect voor de kunstenaar. Naar verluidt kreeg de kunstenaar Zadkine de inspiratie voor het beeld De verwoeste stad toen hij vanuit Parijs onderweg was naar zijn vriend, ook een kunstenaar, in het Nederlandse Deurne.

Toen de trein over het luchtspoor door Rotterdam reed zag de kunstenaar het weggevaagde centrum van de stad. het hart van de stad was verwoest, zo ontstond bij de kunstenaar om een gat in te maken waar het hart van het beeld hoort te zitten.

Het beeld in Rotterdam is van brons en stelt een menselijke figuur voor zonder hart, symbool voor het hart van Rotterdam dat verloren ging door de brand die uitbrak na het bombardement op de Maasbruggen, waar de Nederlandse mariniers de Duitse aanvallers tegen hielden.

Rotterdam kreeg het beeld cadeau van de directie van warenhuis De Bijenkorf. Het was een grote eer voor de kunstenaar. Een van de voorwaarden van de schenking was, dat het beeld op die plaats zou blijven staan. Het beeld wil de vernietiging van de stad door de Duitsers in herinnering brengen.

Het keramische beeldje in mijn atelier was klein en wellicht een copy of ook van de kunstenaar zelf. Dat laatste konden we niet achterhalen. Het was in drie delen gebroken en was weer fraai te herstellen. Vaak krijg ik een ruw model van een kunstenaar of een buste van klei of hoofdje van de kunstenaar. Dit is dan een unica en zal later in brons gegoten worden. Als er een deel weg is zal ik in de huid van de kunstenaar moeten kruipen om te ontdekken hoe de vorm bedoeld was door de kunstenaar zelf.

Ik mag er niet mijn eigen interpretatie aan geven, maar zal blijven handelen in de geest van de kunstenaar zelf. Soms kan ik ook naslagwerk van de kunstenaar bekijken om zijn vormen beter te begrijpen. maar het leukste vind ik om een soortgelijk beeld van de kunstenaar in een museum te bezoeken of zoals in dit geval in de stad Rotterdam.

Heeft u ook schade aan een werk van een kunstenaar, schroom niet om een mail te sturen naar het atelier voor een globaal behandelplan met kostenplaatje, of maak een afspraak om langs te komen..

OBJECT STUK?

Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.