Bezoek aan het onderwater museum MUSAN op Cyprus

Het museum van onderwatersculpturen in Ayia Napa op Cyprus “MUSAN” is uniek.
 1. Musan 01.jpeg

  Musan 01.jpeg

 2. Musan 02.jpeg

  Musan 02.jpeg

 3. Musan 03.jpeg

  Musan 03.jpeg

 4. Musan 04.jpeg

  Musan 04.jpeg

 5. Musan 05.jpeg

  Musan 05.jpeg

 6. Musan 06.jpeg

  Musan 06.jpeg

 7. Musan 07.jpeg

  Musan 07.jpeg

Op 1 augustus 2021 opende het nieuwe onderwater museum van Jason de Caires zijn deuren. Het museum van onderwatersculpturen in Ayia Napa op Cyprus “MUSAN” is uniek. Duikers en snorkelaars kunnen een onderwaterbos verkennen waar ze 93 kunstwerken vinden, geïnspireerd door de natuur en de mens. Een echt museum dus, maar dan onder water! De sculpturen zijn gemaakt van inerte, pH-neutrale materialen om geen afbreuk te doen aan het museum en de tentoonstellingsruimte. De locatie van het museum is een zandgebied op 200 meter van de kust van Ayia Napa en de verwachting is dat de biodiversiteit van het gebied zich in de loop van de tijd zal ontwikkelen waardoor het museum alleen maar interessanter kan worden.

De beelden staan op ongeveer 10 meter diepte, waardoor het zonlicht zijn werk kan doen en voor magische effecten in het museum kan zorgen. Ik had het geluk dat het erg rustig was  in het museum omdat het in November najaar is, maar met n lucht temperatuur van 26 graden en een water temperatuur  van 23 graden Celsius was het heerlijk vertoeven in het museum, met pak weliswaar. Het onderwater leven werkt überhaupt al meditatief op mij, als ik boven kom wil ik gelijk weer terug....en bij dit bezoek aan het museum vielen deze drie liefdes samen; het duiken, wat ik vanaf mijn 16 de levensjaar al doe en de liefde voor beelden in al zijn schoonheid en het bezoek brengen aan een museum. Ruim 66 minuten heb ik me in het museum vergaapt aan de schoonheid en de licht val met af en toe een bezoekje van een vis of zeepaardje. De objecten zijn al 10 jaar aan het begroeien zodat het museum er altijd weer iets anders uit zal zien.

Natuurlijk geniet ik van mijn museum jaarkaart door in Nederland en het buitenland regelmatig een museum te bezoeken, ook via Restoratoren Nederland en Vrienden van de Keramiek en glas zijn er uitstapjes en bijeenkomsten en lezingen naar een museum met binnenkort weer een depot bezoek en uitleg van de conservator van museum Booymans van Beuningen in Rotterdam. Ook werk ik weleens samen met een conservator uit een museum of restaureer of conserveer ik een object wat dan later in een museum tentoon gesteld staat.

Heeft u ook een museum stuk met schade, schroom dan niet contact op te nemen met het atelier.

OBJECT STUK?

Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.