Restauratie sierschotel

Deze sierschotel hing al zolang de opdrachtgever zich kon herinneren bij zijn ouders boven de schoorsteenmantel
 1. Restauratie sierschotel 1.jpg

  Restauratie sierschotel 1.jpg

 2. Restauratie sierschotel 2.jpg

  Restauratie sierschotel 2.jpg

 3. Restauratie sierschotel 3.jpg

  Restauratie sierschotel 3.jpg

 4. Restauratie sierschotel 4.jpg

  Restauratie sierschotel 4.jpg

 5. Restauratie sierschotel 5.jpg

  Restauratie sierschotel 5.jpg

 6. Restauratie sierschotel 6.jpg

  Restauratie sierschotel 6.jpg

 7. Restauratie sierschotel 7.jpg

  Restauratie sierschotel 7.jpg

Als kind had hij zo dikwijls zich staan te vergapen aan de schilderij achtige sierschotel en genoot van de kleinste details.

De voorstelling in het midden vertelt een prachtig verhaal en er leek een vuur vergulde schilderij lijst omheen te zitten. Echter de hele sierschotel is van keramiek gemaakt. Gemerkt Goldscheiner uit Wenen Oostenrijk met een diameter van de sierschotel van maar liefst 53 cm.

Tot groot verdriet viel de sierschotel in vele grote en kleine stukken uiteen toen het touwtje waaraan de zware sierschotel hing brak door ouderdom. Dit is meteen een tip; kijkt u thuis even of Uw geboortetegel wat vaak met een sticker en haakje gelijmd is niet is uitgedroogd en inderdaad zoals bij deze sierschotel hangen veel kunst objecten en dierbare herinneringen aan oude bijna versleten katoenen touwtjes. Op tijd controleren en waar nodig vervangen bespaard een hoop ellende en verdriet.

De ouders waren in shock en bewaarden zorgvuldig alle scherven en delen van de sierschotel in een kartonnen doos op zolder.

Vaak werd er met liefde gesproken over de sierschotel, maar zelf lijmen was door de hoeveelheid gruis en schade geen optie.

Toen jaren later alle twee de ouders overleden waren en het ouderlijk huis werd leeg geruimd kwam de doos met de gebroken sierschotel weer naar boven en bij de eigenaar te staan. Weggooien van de sierschotel bleek door de dierbare herinnering geen optie en weer stond hij jaren in de opslag. Tot het moment dat The Repair Shop op TV kwam en men zag dat de sierschotel geweldig mooi behouden en gemaakt kan worden. Het heeft toch nog een jaar geduurd voordat de eigenaar met zijn sierschotel op de stoep stond voor mijn atelier in Hilversum.

Samen hebben we mogelijkheden besproken  hoe we deze prachtige sierschotel konden gaan behouden en behandelen.Conserveren; alleen lijmen en vullen in de kleur, of een stapje verder om de  lijmnaadjes te gaan verdoezelen en retoucheren in de oude kleur. Voor deze sierschotel is uiteindelijk besloten om hem te gaan restaureren.

Voor schade zie deze foto’s van voor, tijdens en na de restauratie. De eigenaar ga ik zo nog bellen dat zijn geliefde sierschotel weer opgehaald kan worden in het atelier. Heb uit zijn persoonlijke verhaal begrepen dat hij nog broers en zussen heeft, ben benieuwd wie deze sierschotel weer aan de muur gaat hangen. Ik ben trots en vereerd dat ik aan deze sierschotel heb mogen werken zodat de sierschotel weer behouden is en niet is weggegooid. Heb niet alleen de uitdaging gevonden om de sierschotel te mogen herstellen, maar ook een herinnering weer tot leven gebracht en een verdrietig familie verhaal kunnen helen.

Heeft u ook een dierbare sierschotel die aan diggelen ligt, schroom niet contact op te nemen met het restauratie atelier.

OBJECT STUK?

Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.

PRIJS AANVRAAG