Restauratie struisvogelei

Afgelopen maand zag ik op de BBC bij de Engelse The Repair Shop de restauratie van een struisvogelei voorbij komen.
 1. Restauratie porselein struisvogelei 1.jpg

  Restauratie porselein struisvogelei 1.jpg

 2. Restauratie porselein struisvogelei 2.jpg

  Restauratie porselein struisvogelei 2.jpg

 3. Restauratie porselein struisvogelei 3.jpg

  Restauratie porselein struisvogelei 3.jpg

 4. Restauratie porselein struisvogelei 4.jpg

  Restauratie porselein struisvogelei 4.jpg

 5. Restauratie porselein struisvogelei 5.jpg

  Restauratie porselein struisvogelei 5.jpg

 6. Restauratie porselein struisvogelei 6.jpg

  Restauratie porselein struisvogelei 6.jpg

 7. Restauratie porselein struisvogelei 7.jpg

  Restauratie porselein struisvogelei 7.jpg

 8. Restauratie porselein struisvogelei 8.jpg

  Restauratie porselein struisvogelei 8.jpg


Met bewondering heb ik naar de vele stukjes zitten kijken en hoe eindeloos mijn collega van the Repair Shop scherfje voor scherfje de struisvogelei schaal paste en maakte tot een mooi geheel.

Op veilingen en beurzen zie je wel eens een kunst object gemaakt van een struisvogelei. Het is dan mooi gezet en bewerkt met brons of goud of de schaal van de struisvogelei zelf is bewerkt. De struisvogelei is qua inhoud 30 keer zo groot als een kippenei en de struisvogel is de grootste lopende vogel die nog op aarde rondloopt. Het is een zeer sterkt en goed wendbaar dier.

Mijn vreugde was groot toen in mijn atelier in Hilversum ook een struisvogelei binnen kwam. Dit struisvogelei was met gaatjes bewerkt en als lamp vermaakt, zodat als de struisvogelei weer op zijn zetting staat en het lampje erin brandt, het licht speels door de gaatjes naar buiten schijnt. Door een schijnbeweging van de poes kletterde het struisvogelei aan vele stukjes op de grond uiteen. Het verdriet bij de eigenaresse in dit geval was groot, ze had dit struisvogelei van een mooie trip als souvenir meegenomen naar Nederland en jaren gekoesterd. Tot die val.

De dikke schaal lijkt erg op porselein en laat zich verbazingwekkend goed passen en meten en weer terugplaatsen. Het was wel een hele puzzel en een tijdrovende klus. Eerst worden alle scherfjes van de struisvogelei gepast en tegen elkaar gedrukt en met tape vastgezet. er komt nog geen lijm aan te pas. Zo krijg je strakke lijmnaadjes en kan een scherfje eerst weer uit elkaar als een andere er niet in past. Door de ronde en bolle vorm die een struisvogelei heeft is de volgorde zeer belangrijk. Aan de bovenkant waar dit struisvogelei vermoedelijk op gevallen was, was er wat gruis weg en paste het moeilijker. Hier zal je nog iets van herstel blijven zien straks, wat niet erg is, het is immers de geschiedenis en het verhaal van dit lampje als struisvogelei.

Nadat het struisvogelei in elkaar zat heb ik er twee componenten waterdunne en op kleur gemaakte lijm tussen laten vloeien en 5 dagen uit laten harden. Pas toen konden alle lijmresten en tapejes die op het struisvogelei geplaatst waren verwijderd worden met een pincet, scalpelmesje en wat aceton en alcohol en wattenstaafjes.

Daarna de ontbrekende delen aangevuld met een op kleur gemaakte pasta, na uitharding in vorm geschuurd en uiteindelijk op kleur gebracht met water gedragen verf. deze is met pigmenten op de juiste kleur gemaakt. met wax is de juiste matheid verkregen.

heeft u ook een dierbaar object wat aan diggelen is gevallen, schroom dan niet contact op te nemen met het atelier.

OBJECT STUK?

Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.

PRIJS AANVRAAG