Reparatie art deco

Deze prachtige porseleinen lamp, in de vorm van een kikker, komt waarschijnlijk uit de Art Deco tijd.
 1. Reparatie art deco 9.jpeg

  Reparatie art deco 9.jpeg

 2. Reparatie art deco 8.jpeg

  Reparatie art deco 8.jpeg

 3. Reparatie art deco 7.jpeg

  Reparatie art deco 7.jpeg

 4. Reparatie art deco 6.mp4

  Reparatie art deco 6.mp4

 5. Reparatie art deco 5.jpeg

  Reparatie art deco 5.jpeg

 6. Reparatie art deco 4.jpeg

  Reparatie art deco 4.jpeg

 7. Reparatie art deco 3.jpeg

  Reparatie art deco 3.jpeg

 8. Reparatie art deco 2.jpeg

  Reparatie art deco 2.jpeg

 9. Reparatie art deco 1.jpeg

  Reparatie art deco 1.jpeg

De art deco was een populaire stijlbeweging van 1920 tot 1939 die haar weerslag had op de decoratieve en toegepaste kunst, in de architectuur, het grafische, industriële en interieurontwerp, maar ook in de beeldende kunst, kledingmode en met name in de keramiek.

De beweging was in zekere zin eclectisch, d.w.z. een mengelmoes van vele verschillende stijl- en kunststromingen uit de eerste decennia van de 20e eeuw. Belangrijkste kenmerk van art deco, en tevens het onderscheid met de meer organische art nouveau, is de omarming van technologie in aanvulling op traditionele motieven. De stijl wordt vaak gekenmerkt door rijke kleuren, geometrische figuren en overdadige versieringen. Bij deze art deco kikker zie je duidelijk de symmetrie en de overdadige versiering die art deco zo kenmerken en de felle kleuren. Deze art deco  kikker heeft een armatuur als interieur en is dus te gebruiken als lamp. Als men de art deco lamp aan doet, schijnen de prachtige felle kleuren van het porsleien door de lamp heen en is een weldaad voor het oog.

Deze art deco kikker kwam zwaar beschadigd het atelier binnen, vele scherven van de art deco waren zorgvuldig bewaard en in een zakje mee naar de afspraak in het atelier genomen, maar er waren ook enkele delen weg. Dit bleek toen ik alles scherfjes en schilfertjes zorgvuldig in elkaar paste en met tape op zijn plek plaatste. In eerste instantie had ik alle art deco scherfjes en delen zorgvuldig met een wattenstaafje en alcohol schoongemaakt en ontdaan van de nicotine aanslag. Art deco tijd van 1920 tot het heden in 2021, daar zat heel wat aanslag op. Toen alles droog in elkaar zat, ben ik de twee componenten lijm op kleur gaan maken om het vervolgens in te laten vloeien in de naadjes van de art deco kikker. deze waterdunne lijm duurt een dag of vijf tot zeven alvorens ze uithardt. Het is dus zaak om precies op tijd de plakkertjes zorgvuldig te verwijderen. Pas na algehele uitharding heb ik met een pasta op de juiste kleur, art deco oranje, wit, geel en lijntjes zwart de lacunes aangevuld en gepolijst.

Afgesproken is met de klant om niet verder te gaan. Als we immers de lijmnaadjes, die mooi aansluiten en er al rustig uitzien willen retoucheren voor het oog, zal je deze retouche altijd zien als men de art deco lamp aan doet. Deze dekkende retouche schijnt namelijk niet door en zal zichtbaar worden als met het lampje aan doet.

In het gesprek dat ik met de eigenaar gevoerd heb bij het aannemen van de art deco opdracht is besproken dat ze het gewoon als art deco kunstwerk willen neerzetten en het niet meer gaan gebruiken als licht. Heeft u ook een art deco object van keramiek met schade, schroom dan niet contact op te nemen met het restauratie atelier.

 

OBJECT STUK?

Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.

PRIJS AANVRAAG