Uit Scherven Herrezen: Het Verhaal van Jeanne d'Arc's Restauratie

Haar leven, vol visioenen en strijd, wordt opnieuw verteld door de restauratie van een gipsen beeld dat in ontelbare gips scherven het atelier binnenkwam
 1. Gips restauratie Jeanne d Arc 01.jpg

  Gips restauratie Jeanne d Arc 01.jpg

 2. Gips restauratie Jeanne d Arc 02.jpg

  Gips restauratie Jeanne d Arc 02.jpg

 3. Gips restauratie Jeanne d Arc 03.jpg

  Gips restauratie Jeanne d Arc 03.jpg

 4. Gips restauratie Jeanne d Arc 04.jpg

  Gips restauratie Jeanne d Arc 04.jpg

 5. Gips restauratie Jeanne d Arc 05.jpg

  Gips restauratie Jeanne d Arc 05.jpg

 6. Gips restauratie Jeanne d Arc 06.jpg

  Gips restauratie Jeanne d Arc 06.jpg

 7. Gips restauratie Jeanne d Arc 07.jpg

  Gips restauratie Jeanne d Arc 07.jpg

 8. Gips restauratie Jeanne d Arc 08.jpg

  Gips restauratie Jeanne d Arc 08.jpg

 9. Gips restauratie Jeanne d Arc 09.jpg

  Gips restauratie Jeanne d Arc 09.jpg

 10. Gips restauratie Jeanne d Arc 10.jpg

  Gips restauratie Jeanne d Arc 10.jpg

OBJECT STUK?

Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.

Jeanne d'Arc, vermoedelijk geboren rond 1412, de legendarische Maagd van Orléans, blijft een inspiratiebron door de eeuwen heen. Haar leven, vol visioenen en strijd, wordt opnieuw verteld door de restauratie van een gipsen beeld dat in ontelbare gips scherven het atelier binnenkwam. Ontdek het verhaal van dit bijzondere beeld en hoe het weer tot leven werd gebracht.

Jeanne d’Arc vertelde visioenen te hebben van onder andere de heilige CatharinaMargaretha en de aartsengel Michaël, die haar vertelden dat ze moest helpen en Frankrijk van de Engelsen moest bevrijden. Tijdens haar eerste jaren in het leger had ze grote successen, maar in de latere jaren leed ze verliezen en werd ze gevangen genomen door de vijand. Op ongeveer negentienjarige leeftijd werd ze door een kerkelijke rechtbank tot de doodstraf veroordeeld en stierf ze op de brandstapel in Rouen Normandië. Vijfentwintig jaar na haar dood liet een paus het proces herzien. Ze werd onschuldig bevonden en kreeg op 7 juli 1456 de titel van martelares. In 1909 werd ze door de Rooms-Katholieke Kerk zalig verklaard en in 1920 volgde de heiligverklaring.

Dit grote gipsen beeld van Jeanne d’Arc kwam echt in ontelbaar veel kleine scherven het atelier binnen. Jaren lang had ze in het ouderlijk huis van opa en oma en daarna ouders staan pronken in de woonkamer. De geschiedenis achter het beeld is geweldig en er kon eindeloos over verteld worden. De verhalen van een jong boeren meisje die de Fransen weer vechtlust gaf was genoeg stof tot mooie verhalen.

Het verdriet was enorm groot toen het beeld in honderden scherven uiteen viel. Bij nader onderzoek van de opbouw van de scherven kwamen we erachter dat er een soort van “productie fout” was gemaakt. Haar ridder buste was van zo’n dun materiaal gemaakt en van binnen hol dat het eigenlijk de loodzware massieve arm met vaandel nauwelijks kon houden. Toch heeft ze zo tientallen jaren gestaan, maar na een ongelukkige val brak ze in vele scherven.

Natuurlijk  scheelt het hoe een object valt en of het op een zachte vloerbedekking beland of op een harde houten vloer alvorens in vele scherven te breken. Maar af en toe krijgen we een restauratie object in het atelier waarin de “schepper ”of “maker van het voorwerp” een constructie foutje heeft gemaakt. Het restauratie object staat dan te wankel, is voor de vormgeving van het kunstwerk prachtig, maar is bijna topzwaar. Als het dan in vele scherven in het atelier komt voor restauratie, willen we graag meedenken om nog een val te voorkomen. Bij dit begeven we ons als restaurator natuurlijk op glad ijs. Het beeld moet authentiek blijven en in oude staat en glorie hersteld, maar om de veiligheid te garanderen en mee te denken over de conservatie en het behoud van het restauratie object kan een kleine aanpassing beter en veiliger zijn. Als het na restauratie weer fraai eruit ziet, willen we toch ook niet dat het weer in scherven ligt straks?

Het was een enorme puzzel om alle gips scherven op zijn plek te krijgen en aan te vullen. De romp van Jeanne d’Arc is opgevuld omdat het dan stevigheid geeft aan de arm met vaandel die als hefboom werkt en er met een pen in en uit geschoven kan worden. Later zijn de gaten aangevuld en gekleurd. We hebben het niet tot een volledige gips restauratie en perfectie doorgevoerd, maar wel zo fraai dat ze weer een ere plek in het huis van de familie kan krijgen.

Als u ook gips scherven bezit die te waardevol zijn om weg te gooien, overweeg dan een bezoek aan het restauratieatelier. Samen kunnen we erfgoed bewaren en verhalen tot leven brengen, zelfs uit vele scherven. Ontdek hoe scherven geluk kunnen brengen en breng een bezoek aan ons atelier voor een zorgvuldige restauratie.