Restauratie gipsen paard

In The Repair Shop heb ik als Specialist Keramiek mogen werken aan een gipsen paard.
  1. Marine schildje.jpg

    Marine schildje.jpg

Dit fraaie springende paard heeft vader destijds als trofee gewonnen. Qua vormgeving is het een zeer fraai object. Het gipsen paard heeft een behoorlijke schade opgelopen. Het hele beeld heeft een ijzeren frame als binnenwerk en is verbogen, daardoor zijn er vooral bij de benen behoorlijke stukken afgebroken.

Er zijn gips delen weg waardoor het geheel staat te wiebelen en binnenkort echt van zijn voetstuk zou breken. Ook ontbreekt er een gipsen oor. Deze kan mooi nagemaakt worden omdat zijn andere gipsen oor wel aanwezig is, dus er is een linker en rechter oor in spiegelbeeld met de hand na te bootsen. Belangrijk is het als er aan een object iets ontbreekt dat de restorator zeker weet hoe de ontwerper van het object het destijds bedoeld heeft.

Het gipsen paard is eerst goed gereinigd met pure alcohol en gedestilleerd water en wattenstaafjes. Daarna in positie gebracht en gelijmd. Met een kneedbare twee componenten pasta zijn de aanvullingen, inclusief het gipsen oor bijgemaakt. Toen alles mooi egaal geschuurd en opgevuld was is het op kleur gebracht. Deels met de hand en een penseel, deels met een airbrusch. Nadat het klaar was is het weer afgelakt, het zat destijds dik in de lak, dat was onder de buik van het gipsen paard te zien.

Als finishing Touch werd het leren koordje als teugel weer fraai door alle uitsparingen bevestigd en op goede lengte gemaakt. Was nog wel even de boeken ingedoken om te zien hoe een springruiter zijn teugels laat vieren voor de juiste lengte. We waren gelukkig allemaal zeer tevreden over het eindresultaat.

 

OBJECT STUK?

Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.

PRIJS AANVRAAG