Restauratie gipsen marine schildje

In The Repair Shop heb ik als specialist keramiek aan het de gipsen marine schild mogen werken
  1. Marine schildje.jpg

    Marine schildje.jpg

Het gipsen schildje zat in drie delen op een houten onder plaat gelijmd, maar was losgelaten en daardoor gebroken. Alles was nog zorgvuldig bewaard en er was niet al aan gelijmd gelukkig. Eerst heb ik de oude gele lijmresten van zowel het gipsen schildje als de houten onder plaat verwijderd, zowel met oplosmiddelen, warmte en gewoon mechanisch met een scalpel mesje. Daarna is alles strak gelijmd met een op kleur gemaakte lijm. Na uitharding werden de ontbrekende gipsen delen bijgemaakt met een twee componenten putti. De deels ontbrekende gipsen vaandel punt kon ik met de hand modelleren. Het was gespiegeld rechts en links, dus met een papiertje en malletje kon ik het origineel overtrekken en spiegelen. Na een dag uitharding is alles fraai in de juiste vorm geschuurd. Na enkele keren plamuren en steeds fijner schuren was de gipsen vaandel punt klaar om op kleur te brengen.

Voor de exacte kleur, gebruik ik in dit geval een koude twee componenten lak die ik zelf met pigment poeders op de juiste kleurtoon aanmaak. De bijna leger groene kleur moest zeer vullend, glanzend en dekkend zijn.

De restorator probeert altijd alleen de aanvulling te kleuren met zo min mogelijk of geen overlapping van het originele. Ook was het juist acceptabel om enkele lijm naadjes te conserveren zodat dit gipsen schildje zijn verhaal kon vertellen dat er ooit schade was geweest. Afgesproken was dat de restauratie niet te ver mag gaan, dus deels conserveren. Als finishing Touch is alles “ vastgezet” met een eiglans lak en mooi uitgewreven met een bruine wax voor de juiste patina en look.

Pas toen alles goed uitgehard en naar tevredenheid was, de onderdelen weer bevestigd met lijm op de houten onderplaat.

OBJECT STUK?

Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.

PRIJS AANVRAAG