Restauratie gipsen Lazarus uit kerk in Spanje

Deze Lazarus van gips kwam met brandschade uit een kerk in Spanje
 1. Restauratie brandschade lazarus 1.jpeg

  Restauratie brandschade lazarus 1.jpeg

 2. Restauratie brandschade lazarus 2.jpeg

  Restauratie brandschade lazarus 2.jpeg

 3. Restauratie brandschade lazarus 3.jpeg

  Restauratie brandschade lazarus 3.jpeg

 4. Restauratie brandschade lazarus 4.jpeg

  Restauratie brandschade lazarus 4.jpeg

 5. Restauratie brandschade lazarus 5.jpeg

  Restauratie brandschade lazarus 5.jpeg

 6. Restauratie brandschade lazarus 6.jpeg

  Restauratie brandschade lazarus 6.jpeg

 7. Restauratie brandschade lazarus 7.jpeg

  Restauratie brandschade lazarus 7.jpeg

 8. Restauratie brandschade lazarus 8.jpeg

  Restauratie brandschade lazarus 8.jpeg

 9. Restauratie brandschade lazarus 9.jpeg

  Restauratie brandschade lazarus 9.jpeg

OBJECT STUK?

Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.

Lazarus is een persoon in de gelijkenis van de rijke man en Lazarus van Jezus Christus. Deze Lazarus is een arme bedelaar die ziek en overdekt met zweren voor de poort van een rijke man ligt, hopend op wat afval van de tafel van de rijke. En die door Jezus uit de dood werd opgewekt nadat hij vier dagen daarvoor gestorven was. Deze Lazarus was persoonlijk bevriend met Jezus en een broer van Martha en Maria van Bethanië. Lazarus is de patroon van de lepralijders en gaf zijn naam aan leprozen, lazaret, de Orde van Sint-Lazarus en de Orde van Sint-Mauritius en Sint-Lazarus.

Deze Lazarus van gips kwam met brandschade uit een kerk in Spanje. Slierten verkoold en verbande stof waren op zijn rug gevallen en vast geschroeid. Buiten de brandschade om was zijn arm op enkele plekken gebroken en door de brandschade was de huidskleur zwart geblakerd. Het ging er ons niet om dat de gips restauratie fraai zou worden na de opgelopen brandschade, maar ook dat de roet / brand geur zou verdwijnen.

Een ozonreiniger verwijdert stank en kwalijke geuren bij rookschade, brandschade en na wateroverlast. De ozongenerator breekt verontreinigingen in de lucht af zodat na calamiteiten opnieuw een fris binnenklimaat ontstaat. Brandlucht en rooklucht worden krachtig verwijderd door ozonreiniging. Maar wat te doen na brandschade op een gips beeld zoals deze Lazarus? Dan is het schoonmaken met wattenstaafjes en oplosmiddelen en schoonmaak middelen en spoelen.

Brandschade laat blijvend een zwarte waas na als het erin gebrand is of er definitief aan vastgeplakt zoals de stoffen lappen op de rug van deze gipsen Lazarus. De grootse job was het schoonmaken na brandschade en de voeten van lazarus waren compleet verdwenen onder een smurrie van verpulverde offer bloemen, fruitsoorten en as van de brandschade. Ook zal er wierook gebrand zijn en die as was niet van de brandschade maar herbergde vele Spaanse muntjes. Voorzichtig heb ik met een scalpelmesje de as weggeschrapt en de verroeste muntjes in Cola, een oud bekend trucje, laten weken.  

Her en der op de rug van deze gipsen Lazarus heb ik de dikke druppels brandschade echt weg moeten schuren met een schuur papiertje. Pas toen alles reuk vrij was en zo schoon mogelijk ben ik gaan lijmen en aanvullen in kleur. de fraaie gipsen tenen van lazarus kwamen tevoorschijn, maar de huid was alsof het aangevreten was door houtworm, wat niet kan omdat het gips betreft, maar zo zag het eruit. Alles is vele malen geschuurd en geplamuurd om een glad resultaat te krijgen.

Omdat deze gipsen lazarus uit een graf is opgestaan heeft hij schaafwonden en zweren op zijn lijf en een broetselige uitstraling. Deze uitstraling wilde ik graag zo authentiek mogelijk houden. Veel werk was ook nog het maken van twee gipsen stokken onder zijn oksels en het behandelen van zijn twee hondjes die rechts en links van het gipsen beeld staan, als symboliek voor trouw. Bij een hond was door de brandschade zijn halve staart verdwenen. Pas toen alles weer mooi op kleur was gebracht en patina kon de cape weer over hem heen en kon hij terug naar een opdrachtgever die hem uit de Spaanse kerk met brandschade heeft gered.  

Heeft u ook een object wat is toegetakeld door brandschade, neem dan gerust contact op met het restauratie atelier.