Restauratie gipsen kerstgroep

In de Decembermaand word het huis gezellig versierd en de kerstboom stemmig opgetuigd.
  1. Restauratie gipsen kerstgroep 1.jpg

    Restauratie gipsen kerstgroep 1.jpg

  2. Restauratie gipsen kerstgroep 2.jpg

    Restauratie gipsen kerstgroep 2.jpg

  3. Restauratie gipsen kerstgroep 3.jpg

    Restauratie gipsen kerstgroep 3.jpg

Vele gezinnen hebben uit de familie van hun voorouders nog een uitgebreide gipsen kerstgroep. Het kerst stalletje is vaak nog eigenhandig door grootvader vakkundig zelf gemaakt en vele mooie verhalen over de gipsen kerst groep passeren de revue in mijn atelier. Dierbare verhalen en mooie herinneringen komen weer tot leven door de gipsen kerstgroep. Engel Gabriel krijgt een mooi plekje boven de stal en heel soms is de gipsen kerst groep zo uitgebreid dat men zelfs het hondje van de herder nog compleet heeft. Veelal zijn er in de loop van de jaren beschadigingen opgetreden aan uw gispen kerstgroep. Het kindeke Jezus is verreweg het populairst om door kinderhandjes gegrepen te worden en ermee gespeeld. vaak zitten klanten op leeftijd in mijn atelier en biechten dan op dat ze zelf in hun jonge jaren de ezel heeft ontdaan van zijn oren of de koe aan de kwetsbare horentjes heeft getrokken. Deze zijn er dan rommelig aangelijmd of zijn zelfs verdwenen.

Ik denk dat er zo’n 15 gipsen kerstgroepen per jaar door mijn handen gaan in het atelier in Hilversum. Vaak een paar maanden voor de Decembermaand en dan ontstaat er stres om de gipsen kerstgroep op tijd klaar te krijgen, maar veelal net na kerst en oud en nieuw. De gipsen kerstgroep heeft weer staan pronken, men heeft het eens goed bekeken en alvorens de gipsen kerstgroep weer 11 maanden wordt opgeborgen komen ze eerst langs het atelier.

In dit geval is meneer zelf van de zoldertrap gevallen met zijn hele gipsen kerstgroep en zijn er schone verse breuken en nieuwe schades ontstaan. Alles wordt eerst zorgvuldig schoongemaakt met wattenstaafjes en alcohol om het van jaren lange stof en zelfs kaarsvet te ontdoen. daarna worden de losse onderdelen van de gipsen kerst groep zorgvuldig aan elkaar gelijmd. Als er scherfjes weg zijn worden die aangevuld, dit kan zo ver gaan dat er hele handjes, oortjes van de schapen, de kroon van de koning of zelfs hoofdjes bijgemaakt kunnen worden. Pas als het een en anders is uitgehard en opgedroogd word het in model geschuurd, geplamuurd en nog eens geschuurd en gepolijst tot het fraai aansluit op de gipsen kerstgroep.

Uiteindelijk worden alle aanvullingen en lijmnaadjes verdoezeld met eigen pigmenten precies op kleur en glans  gemaakt. Er wordt niets overgeschilderd, het moet een gipsen kerstgroep blijven die door de tand des tijds er zo is gaan uitzien, maar het verteld niet meer het verhaal van de grote schade.

Als geboren Hilversummer ben ik trots om te vertellen dat ik voor de grote St.Vituskerk in Hilversum aan het Christuskind heb mogen werken. Tijdens de kerstmis tilde pastoor Dresme het kindeke Jezus altijd uit zijn Kribbe De met mensen gevulde grote kerk was er getuige van dat de twee armpjes in de kribbe bleven liggen. Zorgvuldig werd het gipsen Christuskind terug gelegd en een week daarna naar mijn atelier vervoerd. Met veel zorg heb ik het mogen herstellen en in Januari tijdens de kunst en Antiekbeurs in de grote kerk in Naarden heb ik het kind in mijn stand gelegd op een bedje van stro om aan iedere belangstellende bezoeker het verhaal te vertellen. Het was voor mij dierbaar om in mijn geboorteplaats aan dit verhaal mee te mogen werken.

Kijkt u dit jaar goed naar uw gipsen kerstgroep. Bij storende schade kan het weer in oude glorie herteld worden en iedere kerst weer pronken onder de boom.

Nogmaals, in verband met de levertijd graag ruim op tijd een bezoekje brengen aan het atelier, of bekijkt u deze kerst Uw gipsen kerstgroep zorgvuldig om daarna een bezoek te brengen voor een vrijblijvende prijsopgaaf en behandelplan.

Wens u een zalig uiteinde en een goed begin!

OBJECT STUK?

Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.

PRIJS AANVRAAG