Herstel van een Rooms Katholieke statie

Deze prachtige Rooms Katholieke statie kwam in erbarmelijke staat in mijn atelier in Hilversum aan.
 1. Herstel Rooms Katholieke statie 1.jpeg

  Herstel Rooms Katholieke statie 1.jpeg

 2. Herstel Rooms Katholieke statie 2.jpeg

  Herstel Rooms Katholieke statie 2.jpeg

 3. Herstel Rooms Katholieke statie 3.jpeg

  Herstel Rooms Katholieke statie 3.jpeg

 4. Herstel Rooms Katholieke statie 4.jpeg

  Herstel Rooms Katholieke statie 4.jpeg

 5. Herstel Rooms Katholieke statie 5.jpeg

  Herstel Rooms Katholieke statie 5.jpeg

 6. Herstel Rooms Katholieke statie 6.jpeg

  Herstel Rooms Katholieke statie 6.jpeg

 7. Herstel Rooms Katholieke statie 7.jpeg

  Herstel Rooms Katholieke statie 7.jpeg

OBJECT STUK?

Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.

In mijn atelier ontvang ik veel Rooms Katholieke objecten, veelal van gips, maar ook zijn Rooms Katholieke kunstwerken vaak uitgevoerd in porselein, aardewerk, marmer, hout of steengoed.
Een statie is een Rooms Katholieke missie met de standplaats van een missionaris.

In dit geval is de Rooms Katholieke statie zeer fijn gedetailleerd uitgevoerd in gips. Het is een ovale plaquette gezet in een zwart houten lijst met mooi antiek bol glas eroverheen om het Rooms Katholieke kunstwerk te beschermen.. Deze lijst had schade van houtworm, was eerder in drie delen gebroken en een groot deel ontbrak. In samenspraak met de opdrachtgever hebben we besloten om de uitvoering vooral wel in de authentieke staat te laten, alsof er niets gebeurd was, maar wel conserveren en veilig voor het Rooms Katholieke object. Ook waren we benieuwd of er een verhaal zou schuilgaan achter deze Rooms Katholieke statie, er was immers een krant achterop geplakt, van welke datum zou deze dateren en zat er wellicht een signatuur op de gipsen Rooms katholieke plaquette?

Ik heb heel voorzichtig alles gedemonteerd. Voor de gipsen plaquette viel de schade mee, er was maar een barstje zichtbaar, deze heb ik wat schoongemaakt en geïmpregneerd met lijm om verder verval tegen te gaan. er is in overleg met de klant opzettelijk niet gekozen voor een retouche, de Rooms Katholieke voorstelling was immers oud en dit is wat de tand des tijds kan veroorzaken. Als restorator wil ik zeker niet te ver gaan. Het Rooms Katholieke object mag niet gaan glimmen of van kleur of uitstraling veranderen, oud laten alsof er nooit een ongeluk gebeurd is en behouden en veilig stellen voor de toekomst. Dat is heel duidelijk onze missie.

Er zat helaas geen signatuur op de achterkant van het object en de krant had geen datum, ik heb alles gedocumenteerd en gefotografeerd voor de eigenaar. Leuk voor in het archief en voor de nazaten. Dit is het verhaal achter het voorwerp wat het voor altijd met zich mee zal dragen.

de lijst was er erger aan toe dan aanvankelijk gedacht. Alle oude lijmresten zijn weggehaald, de houtworm bleek al dood en alles weer zorgvuldig opnieuw gelijmd en de gehele lijst geïmpregneerd met houtlijm om stevigheid terug te krijgen. de aanvulling heb ik uitgevoerd met een twee componenten pasta en de scheuren gelijmd. Na het op vorm brengen en schuren heb ik het in dezelfde matte zwarte kleur gebracht. Ook is het opvangsysteem behouden, maar het schroefoog wel verstevigd, daar komt de Rooms Katholieke statie weer aan te hangen.

Alles stofvrij gemaakt en stap voor stap weer in elkaar gezet, met de oude krant weer terug geplaatst, alsof er niets gebeurd was.

Heeft u ook een dergelijk Rooms Katholiek object wat veiliger of fraaier gemaakt kan worden, schroom dan niet contact op te nemen met het atelier. Als u een foto stuurt krijgt u bij benadering al een behandelplan met prijsopgaaf. Op afspraak langskomen in het atelier behoort ook tot de mogelijkheden. Als de opdracht door gaat is het Rooms Katholieke object meteen op de juiste plek.