Restauratie van twee aardewerken Griffioen kandelaars

In mijn atelier werden twee aardewerken kandelaars ter restauratie aangeboden.
 1. aardewerk-griffioen-kandelaar-1.jpg

  aardewerk-griffioen-kandelaar-1.jpg

 2. aardewerk-griffioen-kandelaar-2.jpg

  aardewerk-griffioen-kandelaar-2.jpg

 3. aardewerk-griffioen-kandelaar-3.jpg

  aardewerk-griffioen-kandelaar-3.jpg

 4. aardewerk-griffioen-kandelaar-4.jpg

  aardewerk-griffioen-kandelaar-4.jpg

 5. aardewerk-griffioen-kandelaar-5.jpg

  aardewerk-griffioen-kandelaar-5.jpg

 6. aardewerk-griffioen-kandelaar-6.jpg

  aardewerk-griffioen-kandelaar-6.jpg

OBJECT STUK?

Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.

PRIJS AANVRAAG

Deze aardewerken kandelaars zijn 30 cm hoog en prachtig van kleur en decor voorzien met een fraaie glazuur techniek. Herkomst is vermoedelijk de plaats Blois in Frankrijk.

De voorstelling als aardewerken griffioen, half mens half dier met twee vleugels zijn zeer uitzonderlijk mooi van kwaliteit. Bij nadere inspectie bleek dat er een aardewerken vleugel was afgebroken en er weer lelijk aangelijmd. Bij de andere aardewerken vleugel was een bak fout te zien, wat authentiek is en zo mag blijven. Wel heb ik er in overleg met de opdrachtgever voor gekozen om het te impregneren met op kleur gemaakte lijm. Dit is voor het oog niet zichtbaar, maar verstevigd wel de zwakke plek. Deze aardewerken vleugel is dus geconserveerd. Ook zijn er her en der wat kleine chipjes af, wat bij de tand des tijds bij dit aardewerk hoort, men moet niet te ver gaan met een restauratie. Wel heb ik een klein schilfertje vlak bij haar gezicht in het groen aangevuld om een rustige uitstraling te krijgen en een paar randschilfers in het blauw onder aan de basis sokkel weggewerkt.

De andere aardewerken vleugel heb ik met oplosmiddelen er van af geweekt, schoongemaakt en opnieuw kundig bevestigd. Aan een aardewerken bovenring was de helft weg, het opstaande gedeelte die de kaars op zijn plaats houdt. Ik heb een mal gemaakt van het tegenover liggende gedeelte en het op de juiste plaats gezet. Daarna de loze ruimte gegoten met een twee componenten vloeibare pasta. Later alles nog fraai met uitsparingen en reliëfs op maat geschuurd en aangepast aan de omgeving met het tweede paar als voorbeeld.

Toen alles fraai was geplamuurd en geschuurd is het glazuur vlekkerig en doorgelopen in de tonen blauw, groen en mangaan nagebootst. Dit in verschillende lagen om diepte te creëren. Pas toen alles naar wens was is het uiteindelijk vastgezet met een lak als glazuur.