Een Ode aan Ambacht: Restauratie van Blauw-Witte Tegels in een Erfstuk Tafel

Van Delfts Blauw tot Familiegeschiedenis: Een Reis door de Tijd met Tegelkunst
 1. Restauraie blauw-witte tegels 01.jpeg

  Restauraie blauw-witte tegels 01.jpeg

 2. Restauraie blauw-witte tegels 02.jpeg

  Restauraie blauw-witte tegels 02.jpeg

 3. Restauraie blauw-witte tegels 03.jpeg

  Restauraie blauw-witte tegels 03.jpeg

 4. Restauraie blauw-witte tegels 04.jpeg

  Restauraie blauw-witte tegels 04.jpeg

 5. Restauraie blauw-witte tegels 05.jpeg

  Restauraie blauw-witte tegels 05.jpeg

 6. Restauraie blauw-witte tegels 06.jpeg

  Restauraie blauw-witte tegels 06.jpeg

 7. Restauraie blauw-witte tegels 07.jpeg

  Restauraie blauw-witte tegels 07.jpeg

 8. Restauraie blauw-witte tegels 08.jpeg

  Restauraie blauw-witte tegels 08.jpeg

Tegels vormen een onmisbaar onderdeel van interieurs in woningen en gebouwen. Oorspronkelijk bedoeld als decoratie, kregen ze later ook een symbolische functie. De Nederlandse geschiedenis van tegels gaat terug tot de zeventiende eeuw, waarbij Delft zich ontpopte als een belangrijke stad voor de productie van keramische tegels, met als bekendste resultaat het wereldberoemde Delfts blauw.

In ons restauratieatelier kregen we een bijzondere klant met een erfstuk: een tafel met een blad gemaakt van vele blauw-witte tegels, vervaardigd door zijn opa. Door houtbewegingen waren enkele tegels losgeraakt, uitgevallen en beschadigd. Onze taak was om niet alleen de tegels te restaureren maar ook het verhaal dat ze vertellen te behouden.

Bij de restauratie werden zorgvuldig loszittende tegels verwijderd, waarbij we ontdekten dat het cement sterker was dan de tegels zelf. Met capillaire werking werd lijm toegevoegd om de tegels stevig op hun plaats te houden. Voor het beste restauratie resultaat werd elke tegel ontdaan van het grijze voegnaadje en nauwkeurig schoongemaakt met een scalpel. Een vooraf genomen foto diende als leidraad voor de oorspronkelijke volgorde van opa's plaatsing op het blad.

Pas nadat alles opnieuw op zijn plek lag, werden de tegels gevoegd met frisse nieuwe voegnaadjes. Het resultaat van deze restauratie is niet alleen een esthetisch herstel van de tegels maar ook een eerbetoon aan het ambacht en de familiegeschiedenis. We hopen dat de eigenaar niet alleen geniet van het gerestaureerde tegeltableau maar ook de herinnering aan opa levend houdt, en dat het tegeltafeltje weer vele jaren in zijn familie mag schitteren.

Heeft u ook een beschadigd tegeltableau dat gerestaureerd moet worden? Aarzel niet om een foto naar ons te mailen voor een kostenindicatie en behandelplan. Wij staan klaar om de schoonheid van tegelkunst te herstellen en verhalen te bewaren.

OBJECT STUK?

Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.