Restauratie van Afrikaanse keramische bus stop

Bij deze keramische beeldengroep bestaande uit zeven Afrikaanse figuren, wachtend op de bus, zijn alle figuren totaal van de voetplaat afgebroken en enorm kapot en beschadigd.
 1. Restauratie van Afrikaanse keramische bus stop-1.jpg

  Restauratie van Afrikaanse keramische bus stop-1.jpg

 2. Restauratie van Afrikaanse keramische bus stop-2.jpg

  Restauratie van Afrikaanse keramische bus stop-2.jpg

 3. Restauratie van Afrikaanse keramische bus stop-3.jpg

  Restauratie van Afrikaanse keramische bus stop-3.jpg

 4. Restauratie van Afrikaanse keramische bus stop-4.jpg

  Restauratie van Afrikaanse keramische bus stop-4.jpg

Er is veel schade aan de keramiek; armen van keramiek zijn afgebroken, hoofdjes onthoofd en ledematen verbrijzeld.

In het bijhorende toilet met draaideur van keramiek, zit een dame met een los staande koffer. Deze dame heeft ook geen armen meer, het haar van keramiek is verbrijzeld en het handvat van de koffer is ook gebroken.

De opdrachtgever heeft thuis de bus die aan komt rijden van dezelfde kleur keramiek. Deze is nog in perfecte staat.

Austin Hleza is een kunstenaar uit Swaziland. Hij leefde van 1949-1997. Vanaf ongeveer 1982 is hij auto’s gaan maken van aardewerk, die een kritische en humoristische blik op de maatschappij in Swaziland combineren met een enorm gevoel voor detail. De bus stop dateert uit 1996.

Met het verzenden vanuit Afrika naar Nederland is deze enorme schade opgetreden. In samenspraak met de opdrachtgever is besloten al het keramiek te lijmen in de kleur en te conserveren. De lijmnaadjes zijn nauwelijks zichtbaar omdat het keramiek zo mooi aansluiten en de lijm is op kleur van het rood/bruine keramiek aangepast.

Het was een enorme puzzel en tijdrovende klus om alle keramiek delen per figuur bij elkaar te zoeken. Eerst zijn de keramiek scherven zijn per figuur in een zakje gedaan en zijn ze genummerd. Toen alles was uitgezocht kon ik per figuur alles weer in elkaar zetten en op de juiste schoentjes terug plaatsen op de keramische onder plaat. Gelukkig was er ook een voorbeeld foto van voor de schade.

Als restorator is het enorm fijn als het om een grote schade gaat of dat er ontbrekende delen van een keramisch object zijn, om na te gaan of er uit het verleden een foto of schets van de kunstenaar bij de eigenaar bekend is. Deze kan dan als voorbeeld dienen hoe het eruit hoort te zien.

OBJECT STUK?

Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.

PRIJS AANVRAAG