Restauratie tegels Cobra Groep

Voor de restauratie aan deze prachtige tegels moest ik op locatie werken. Het tegel tableau zat immers al ingelijst en vast op het object sinds vermoedelijk de 50 -er jaren.
 1. Restauratie tegels Cobra Groep 1.jpg

  Restauratie tegels Cobra Groep 1.jpg

 2. Restauratie tegels Cobra Groep 2.jpg

  Restauratie tegels Cobra Groep 2.jpg

 3. Restauratie tegels Cobra Groep 3.jpg

  Restauratie tegels Cobra Groep 3.jpg

 4. Restauratie tegels Cobra Groep 4.jpg

  Restauratie tegels Cobra Groep 4.jpg

 5. Restauratie tegels Cobra Groep 5.jpg

  Restauratie tegels Cobra Groep 5.jpg

 6. Restauratie tegels Cobra Groep 6.jpg

  Restauratie tegels Cobra Groep 6.jpg

 7. Restauratie tegels Cobra Groep 7.jpg

  Restauratie tegels Cobra Groep 7.jpg

 8. Restauratie tegels Cobra Groep 8.jpg

  Restauratie tegels Cobra Groep 8.jpg

 9. Restauratie tegels Cobra Groep 9.jpg

  Restauratie tegels Cobra Groep 9.jpg

 10. Restauratie tegels Cobra Groep 10.jpeg

  Restauratie tegels Cobra Groep 10.jpeg

 11. Restauratie tegels Cobra Groep 11.jpeg

  Restauratie tegels Cobra Groep 11.jpeg

 12. Restauratie tegels Cobra Groep 13.jpeg

  Restauratie tegels Cobra Groep 13.jpeg

 13. Restauratie tegels Cobra Groep 14.jpeg

  Restauratie tegels Cobra Groep 14.jpeg

 14. Restauratie tegels Cobra Groep 15.jpeg

  Restauratie tegels Cobra Groep 15.jpeg

 15. Restauratie tegels Cobra Groep 16.jpeg

  Restauratie tegels Cobra Groep 16.jpeg

De datering en kunstenaar hebben we helaas nog niet kunnen achterhalen maar ik voel sterk de connectie met tegels en kunst uit de Cobra beweging. De Cobra-groep was van 1948 tot 1951 een Avant-gardebeweging van kunstenaars uit Denemarken, België en Nederland. De beweging werd op 8 november 1948 opgericht in het Café Notre-Dame in Parijs. De naam CoBrA is een acroniem van de hoofdsteden waar de oprichtende leden vandaan komen: Copenhague, Brussel en Amsterdam.

Doordat de tegels zich buiten bevinden en  aan alle elementen van het weer, zon, vocht, vorst onderhevig zijn heeft de tand des tijds hard toegeslagen. De tegels zelf zijn al zeer levendig qua structuur en met luchtbellen en glazuur druipers uit de oven gekomen. Dit geeft veel charme aan de tegels en het kunstwerk. Op verschillende plaatsten, zoals het meest opvallend was het bij de rode tegels, is het glazuur en een deel van de tegels afgeschilferd en zit er vocht in de tegel en drukt het het glazuur eraf. Ook is er mos vorming op het voegwerk en de tegels ontstaan en vuil er ingetrokken. Met de opdrachtgever is besproken om alles in oude glorie te herstellen, met respect voor de levendigheid en kwaliteit en uitstraling van de tegels en het vooral authentiek te houden, maar wel fris zodat het er uit knalt. Het is immers op een grijze buitenmuur en springt erg in het oog als grafisch levendig en kleurrijk tegel geheel en kunstwerk.

Zaak was om eerst al het mos en aanslag van het voegwerk en de tegels te halen. De aluminium lijst te ontdoen van kalk, cement en muurverf. Alle tegels schoon te krijgen met wattenstaafjes en oplosmiddelen, schuurpapiertjes en organisch met mesjes. Let wel, wij hebben schuurpapier wat niet krast op glas en glazuur. Dit is secuur en specialistisch werk.

Pas toen alles schoon was en de tegels mooi waren opgedroogd, ben ik begonnen met het impregneren met twee componenten lijm en injecteren wat los zat. De bijvoorbeeld zwarte gedeeltes op de tegel in reliëf en de deels ontbrekende tegels zijn aangevuld met een twee componenten pasta. Zoveel mogelijk in de vorm van de ontbrekende tegels en vormen aangevuld Pas na uitharding in model geschuurd en diverse malen geplamuurd en geschuurd tot het een glad geheel werd. Daarna was het tijd om te gaan retoucheren e alles op kleur te brengen. Diverse zwarte gedeeltes van de tegel waren dof, mat of juist weer glanzend. De witte\ roomkleurige gedeeltes van de tegel die aangevuld zijn, waren vol met leven en craquelé, dit is door mij nagebootst om in de huid te kruipen van het ontwerp van de tegels en het glazuur van destijds. op enkele plekken van de tegels, vooral onderaan was er te veel vuile schade te ver ingetrokken en door een nachtje afstand te nemen van de tegels en in samenspraak met de opdrachtgever is besloten er enkel te retoucheren, wel met zicht op de originele craquelé van de tegel. Met als eindresultaat dat de tegels er een fris en schoon uiterlijk van hebben gekregen en het kunstwerk van de muur af knalt met behoud voor de toekomst.

Al deze restauraties zijn reversibel uitgevoerd, maar wel met materialen die voor buiten zijn. uiteindelijk is er her en der met wax wat gematteerd voor het rustigste eind resultaat.

Heeft u ook een object van tegels in of buiten Uw bedrijfspand of woning, schroom dan niet contact op te nemen en een behandelplan en offerte aan te vragen.

OBJECT STUK?

Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.

PRIJS AANVRAAG