Restauratie model kerk

De heer C.J. Harthoorn die werkelijk een meester is in het vervaardigen van miniaturen op schaal
 1. Restauratie kerk 1.jpeg

  Restauratie kerk 1.jpeg

 2. Restauratie kerk 2.jpeg

  Restauratie kerk 2.jpeg

 3. Restauratie kerk 3.jpeg

  Restauratie kerk 3.jpeg

 4. Restauratie kerk 4.jpeg

  Restauratie kerk 4.jpeg

 5. Restauratie kerk 5.jpeg

  Restauratie kerk 5.jpeg

 6. Restauratie kerk 6.jpeg

  Restauratie kerk 6.jpeg

 7. Restauratie kerk 7.jpeg

  Restauratie kerk 7.jpeg

 8. Restauratie kerk 8.jpeg

  Restauratie kerk 8.jpeg

Een kerk is een gebouw waar Christenen hun godsdienstoefeningen houden. Een kerk wordt ook wel bedehuis, gebedshuis, Godshuis of tempel genoemd. Een kerk is vaak een monument en in de meeste Westerse steden en dorpen staat de kerk centraal in het centrum met het dorp eromheen.Als restorator heb ik vaak beelden te herstellen uit een kerk. Deze heiligen beelden zijn dan van steengoed,  hout of gips gemaakt en staan te pronken in de kerk. Op het moment heb ik Maria en Jezus uit een kerk in België in het atelier staan. Per twee komen ze uit de kerk in België naar het atelier om schoon te maken en na te lopen op kleine imperfecties. Vaak is er een vinger beschadigd of een schilfer van de kroon weg. Straks krijg ik per setjes van twee uit de kerk alle heiligen beelden te herstellen , ook zijn er rekwisieten weg en die dienen bijgemaakt te worden. Een paar jaar geleden heb ik uit de grote Hilversumse St. Vitus kerk het Christuskind mogen herstellen. Deze bleek beschadigd uit zijn kribbe te komen met de kerstmis die altijd in de kerk gehouden wordt. Ik vond het als Hilversumse een eer om aan te mogen werken. Afgelopen week heb ik aan een miniatuur kerk mogen werken op locatie bij een familie thuis. Doordat de kerk zo kwetsbaar en zwaar was, hebben we besloten om op locatie aan huis te werken. De kerk stond in goed daglicht wat zeer belangrijk is om voor mij aan te kunnen werken. Al mijn materialen had ik uit het atelier verzameld om aan dit meesterwerk de kerk te kunnen werken.


De kerk van C.J. Harthoorn. De schepper van deze kerk uit Groningen is de heer C.J. Harthoorn die werkelijk een meester is in het vervaardigen van miniaturen op schaal. Het is unieke keramiekkunst met nauwgezette detaillering met oog voor detail. Bij de verhuizing waren er twee torentjes afgebroken en een puntje van het achterschip van de kerk was weg. De kerk in de afbeelding is de St Jozef kerk in Groningen natuurgetrouw nagemaakt. Ik heb op locatie een fijne werkplek gecreëerd en heerlijk aan de kerk gewerkt. Eerst is zorgvuldig met een kwastje en met wattenstaafjes de kerk stof vrij gemaakt. Daarna met lijm de twee torentjes in positie vast gelijmd. de lijmnaadjes die openstonden aangevuld in de kleur en pas later geretoucheerd in dezelfde matte bakstenen kleur die de miniatuur kerk heeft. Het ontbrekende puntje naar foto voorbeeld van de kerk in Groningen wat op internet te vinden was gereconstrueerd. Ik het in het puntje een gaatje gelaten om er misschien door de heer Harthoorn zelf een ijzeren kruisje op te kunnen maken. Dit deel heb ik op matte zwart/grijze Daarna is het op kleur gebracht en met matte lak en patina wax aan gedept voor de juiste matheid zoals de kerk er nu  authentiek bij staat. Pas toen alle benodigde atelier materialen weer in de auto zaten hebben we de kerk op zijn twee sokkels in de hal terug geplaatst, waar deze prachtige kerk hopelijk nog vele jaren zal schitteren.  


Heeft u ook een dierbaar object in uw bezit wat een restauratie kan gebruiken, schroom dan niet contact op te nemen met het atelier. Ik kan ook op locatie werken.

OBJECT STUK?

Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.