Restauratie keramisch beeld

Dit keramische beeld kwam werkelijk in honderd stukjes uit elkaar gebroken in het atelier.
 1. Restauratie keramisch beeld 10.jpeg

  Restauratie keramisch beeld 10.jpeg

 2. Restauratie keramisch beeld 09.jpeg

  Restauratie keramisch beeld 09.jpeg

 3. Restauratie keramisch beeld 08.jpeg

  Restauratie keramisch beeld 08.jpeg

 4. Restauratie keramisch beeld 07.jpeg

  Restauratie keramisch beeld 07.jpeg

 5. Restauratie keramisch beeld 06.jpeg

  Restauratie keramisch beeld 06.jpeg

 6. Restauratie keramisch beeld 05.jpeg

  Restauratie keramisch beeld 05.jpeg

 7. Restauratie keramisch beeld 04.jpeg

  Restauratie keramisch beeld 04.jpeg

 8. Restauratie keramisch beeld 03.jpeg

  Restauratie keramisch beeld 03.jpeg

 9. Restauratie keramisch beeld 02.jpeg

  Restauratie keramisch beeld 02.jpeg

 10. Restauratie keramisch beeld 01.jpeg

  Restauratie keramisch beeld 01.jpeg

Dit beeld kwam werkelijk in honderd stukjes uit elkaar gebroken in het atelier. De radeloze eigenaar had het woord “beeld” op internet ingetypt en daar kwam het restauratie atelier in Hilversum uit. Eerst hadden ze een mail gestuurd met wat duidelijke foto’s van de scherven van het beeld en na een telefonisch gesprek een afspraak gemaakt om met het beeld langs te komen. Aan de telefoon met het gesprek over de schade aan het beeld was de wanhoop duidelijk voelbaar, toen het beeld eenmaal op het bureau in het atelier zorgvuldig uitgepakt en de scherven en brokken verspreid lagen kwam bij de klant de hoop dat het beeld weer goed zou komen boven drijven.

Als restorator is het belangrijk te weten of het beeld binnen komt te pronken of wellicht dat het beeld buiten komt te staan. In dit laatste geval zal er met heel andere lijm gewerkt gaan worden, dit om de weers invloeden daar heel anders zijn. Voor het behoud van een beeld, helemaal na restauratie, zou het het beste zijn om het beeld in een klimaat kast te laten staan, met dezelfde vochtigheid en UV licht. Maar we leven helaas niet in een museum en het beeld komt straks weer veilig op zijn oude vertrouwde plekje, naast de stoel van dezelfde grootouder, zoals het beeld daar vroeger ook zo fraai stond. Wel denken we graag mee over het behoud van het beeld, in dit geval is besproken om het beeld na restauratie aan de onderkant, van binnen uit iets te verzwaren, zodat het beeld wat minder snel om zal vallen in de toekomst. Soms bied ik ook aan het beeld op een kleine sokkel vast te zette, alles is bespreekbaar en ik denk graag met u mee. U kiest tenslotte, het is Uw portemonnee en beeld.

Nadat het behandelplan van het beeld en de bijbehorende kosten duidelijk met elkaar werden besproken ben ik na akkoord tot restauratie over gegaan. Wel is de rekening van de restauratie van het beeld al verzonden naar de klant, zodat deze de verzekering alvast op de hoogte kon stellen en het een en ander al in gang werd gezet. Allereerst is het keramische beeld schoongeborsteld met een zacht kwastje, er zaten geen vlekken op het beeld. Daarna is zorgvuldig beetje bij beetje en scherfje voor scherfje het beeld weer opgebouwd, Er bleek helaas toch het een en ander te zijn vergruisd, enkele breuklijnen pasten perfect en sloten fraai aan , en andere delen daarentegen waren weg en vergruisd. Na uitharding van het lijm in het beeld werden er met terra rood twee componenten de grote delen aangevuld, hier kon direct het bloemetje van de rok van het beeld ingedrukt en gemodelleerd worden.

De fijne lijntjes die fraai aansloten werden met wit aangevuld, dit omdat dan die pasta op zijn sterkst is, wil je het op donkere kleur maken gaat er zoveel zwarte pigment in dat het minder sterkt blijkt. Na uitharden en schuren plaatselijk op het beeld werden deze behandelingen een paar keer herhaald om het gladste resultaat te verkrijgen. Pas op het laatste werd het beeld op de juiste kleur, zelf gemengd overigens, geretoucheerd met de kwast en een fijn penseeltje. Als finishing Touch werd er op het beeld een dunne wax laag gezet, ook weer op de juiste kleur gemengd. Dit om het vast te zetten en dat het beeld een rustig eindresultaat verkrijgt. Het beeld kan straks weer naast haar vertrouwde stoel komen te staan en pronken.

Heeft u ook een dierbaar beeld wat is beschadigd of omgevallen, neem dan gerust contact op met het atelier.

OBJECT STUK?

Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.