Restauratie keramiek aapje

In The Repair Shop heb ik als specialist keramiek aan het aardewerken aapje van de gebroeders Tichelaar uit Makkum mogen werken.
  1. keramiek-aapje.jpg

    keramiek-aapje.jpg

In onder glazuur blauw staan de twee grote letters T gekruist door elkaar op de bodem. De kleur blauw voert de boventoon, maar we mogen het aapje zeker gepolychromeerd, meerkleurig, noemen. Het is van museum kwaliteit. De tekst op zijn buikje verwijst naar het feit dat het aapje uit zijn “bekje” uit de schelp de melk laat vloeien, het is een schenk kannetje.

Het dekseltje, als puntmutsje gevormd, is er meerdere malen afgevallen en eerder gelijmd. Diverse stukjes ontbraken, vooral van de binnenring die het mutsje juist zo veilig op zijn plaats houdt. Toch vonden we een paar kleine scherfjes terug in het aapje in een oude krant gewikkeld. Verder zat zijn staart, als handvat er lelijk en ondeugdelijk aan gelijmd.

Eerst zijn met oplosmiddelen en watjes alle oude lijmresten ingeweekt en de lijm er zorgvuldig met een scalpel mesje en wattenstaafjes met oplosmiddelen van het keramiek geweekt om een schone scherf te krijgen. Het aardewerk is poreus en zuigt het op, dus heb alles goed op laten drogen alvorens het te lijmen, dit is van groot belang. Daarna is het keramiek strak gelijmd met een op kleur gemaakte twee componenten lijm. Na uitharding werden de ontbrekende delen bijgemaakt met een twee componenten putti. De deels ontbrekende binnenring kon ik met de hand modelleren. Na een dag uitharding is alles fraai in de juiste vorm geschuurd. Na enkele keren plamuren en steeds fijner schuren was het klaar om jet keramiek op kleur te brengen.

Voor de exacte Makkum kleur, gebruik ik in dit geval een koude twee componenten lak die ik zelf met pigment poeders op de juiste kleurtoon aanmaak. Het blauw mocht mooi transparant en waterig blijven, terwijl het dekkende wit vol en verhullend moest zijn om de lijmnaadjes en aanvullingen te verdoezelen. De restorator probeert altijd alleen de aanvulling te kleuren met zo min mogelijk of geen overlapping van het originele. Ook is het juist acceptabel om enkele rand schilfertjes zo authentiek te laten, je mag niet te ver gaan. Als laatste is alles “ vastgezet” met een glanzende lak als glazuur en het keramiek als geheel mooi uitgewreven.

OBJECT STUK?

Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.

PRIJS AANVRAAG