Restauratie aan een plateel vaas

Deze grote plateel vaas van 66 cm hoog en een diameter van de buik van het plateel is 40 cm. heeft schade.
 1. Plateel vaas restauratie 1.jpg

  Plateel vaas restauratie 1.jpg

 2. Plateel vaas restauratie 2.jpg

  Plateel vaas restauratie 2.jpg

 3. Plateel vaas restauratie 3.jpg

  Plateel vaas restauratie 3.jpg

 4. Plateel vaas restauratie 4.jpg

  Plateel vaas restauratie 4.jpg

Aan de rand van de vaas is een behoorlijk deel plateel weg en de gehele vaas is in diverse scherven plateel gebroken en door de klap zijn enkele barsten in het plateel ontstaan. Eerst heb ik het plateel schoongemaakt door met een scalpel mesje voorzichtig oude verfspatten op het plateel te verwijderen.

Pas daarna heb ik met wattenstaafjes voorzichtig de glazuur van het plateel schoongemaakt met pure alcohol. De rijke decoratie kwam toen enorm tot zijn recht, deze plateel vaas stamt duidelijk af uit de art Deco periode.

Gouds plateel is een verzamelnaam voor zowel glanzend als mat geglazuurd aardewerk, zoals dat door verschillende plateel fabrieken in Gouda werd geproduceerd.

Het Gouds plateel vindt zijn oorsprong in de jugendstil- en art-nouveaux keramiek van rond 1900, dat vervaardigd werd door onder andere Plateelbakkerij Rozenburg in Den Haag. In de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw was de plateelindustrie in Gouda een van de belangrijkste bedrijfstakken met veel werkgelegenheid.

De decoratie van Gouds plateel is afhankelijk van de oorsprong en verandert door de jaren heen.

Toch is er een aantal specifieke en onderscheidende kenmerken te benoemen:
Florale afbeeldingen tot abstracte op florale onderwerpen gebaseerde vormen, Expressief kleurgebruik op basis van intense kleuren en kleurcontrasten, In vergelijking met andere Jugendstil relatief stevige lijnvoering.

Deze vaas van plateel heb ik voorzichtig gelijmd en waar delen plateel weg waren aangevuld. Pas na het zorgvuldig schuren en plamuren en weer schuren van de aanvullingen en lijmnaadjes van het plateel ben ik alles op de originele kleur van de decoratie van het plateel gaan retoucheren en bijkleuren. De foto’s zijn van voor, tijdens en na de restauratie van het plateel. 

Pas toen het gehele plateel naar het zin was is er afgelakt met glazuur voor het fraaie resultaat.

OBJECT STUK?

Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.

PRIJS AANVRAAG