Herstellen vaas

Deze prachtige rood gebakken keramische vaas moest ik herstellen.
 1. Herstel vaas 1.jpeg

  Herstel vaas 1.jpeg

 2. Herstel vaas 2.jpeg

  Herstel vaas 2.jpeg

 3. Herstel vaas 3.jpeg

  Herstel vaas 3.jpeg

 4. Herstel vaas 4.jpeg

  Herstel vaas 4.jpeg

 5. Herstel vaas 5.jpeg

  Herstel vaas 5.jpeg

 6. Herstel vaas 6.jpeg

  Herstel vaas 6.jpeg

 7. Herstel vaas 7.jpeg

  Herstel vaas 7.jpeg

 8. Herstel vaas 8.jpeg

  Herstel vaas 8.jpeg

 9. Herstel vaas 9.jpeg

  Herstel vaas 9.jpeg

De vaas heeft in verhouding een smalle ronde voet en een zeer grote zware buik, ook is de diameter van de bovenhals in verhouding met het gewicht klein.

Grafisch gezien snap ik de kunstenaar wel, het is een spannende balans tussen de grote buik van de vaas en de open ruimte en dan de smalle hals en kleine voet van de te herstellen vaas. Wel is het spannend om de gehele gebroken voet van de vaas te herstellen omdat er
zoveel druk op komt als de vaas weer staat. Ook had de eigenaar al met secondelijm zelf geprobeerd de vaas te herstellen, wat helaas mislukte. Het keramisch materiaal was te poreus en zoog de waterdunne secondelijm zo naar binnen op, waarna de te herstellen vaas weer uiteen viel en er in de buik van de te herstellen vaas nog een enorm grote barst is ontstaan. Men was verder van huis met het herstellen van de vaas en nam contact op met de restorator.

Wij als restorator vinden het altijd jammer dat men het eerst zelf probeert te herstellen. de te herstellen vaas moet dan eerst weer uit elkaar en volledig vrij gemaakt worden van oude lijm resten. Van de andere kant is het een zeer begrijpelijke natuurlijke reactie. Immers een dierbaar stuk valt aan diggelen en de eerste reactie na het verdriet en de schrik is het zelf proberen de vaas te herstellen. Als zoiets u overkomt met een ander object of een te herstellen vaas, schroom dan niet een mail te sturen met een foto naar info@margotvanos.nl  of u kan drie foto’s met maataanduiding uploaden op de website. Ik zal dan reageren met een behandel plan en mogelijkheden om de vaas te herstellen met een bijpassende grove inschatting van de restauratie kosten. Natuurlijk kan het wel iets afwijken als u met de te herstellen vaas in het atelier op bezoek komt en ik alle scherven kan passen en meten. Maar het zit veelal erg dicht in de buurt en dan weet u al een beetje waar u aan kan denken alvorens u naar Hilversum rijdt.
 
Deze te herstellen vaas is eerst goed schoongemaakt met mesjes en oplosmiddelen en met wattenstaafjes zijn alle oude lijmresten verwijderd. Daarna zijn de scherven van de te herstellen vaas in twee delen op volgorde van de te lijmen scherven klaar gelegd. De lijm is op kleur gemaakt en op juiste dikte aangelengd, dit omdat het aardewerk van deze vaas zo poreus is dat het volzuigt. Met pakkertje en tape zijn de scherven op hun plek gehouden en na uitharding weer schoongemaakt en verwijderd. De vergruisde en missende deeltjes zijn aangevuld, na uitharding in model geschuurd en pas weer later is alles op kleur geretoucheerd. Soms gaat dit retoucheren met een verfspuitje of airbrush, vaak gaat dit retoucheren van de lijmnaadjes ook met een penseel en met de hand. Als allerlaatste werd de te herstellen vaas in de wax gezet om het te beschermen en impregneren. Zo verkreeg de te herstellen vaas meteen de juiste look en authentieke uitstraling zodat het net lijkt of er nooit een naar ongeluk met schade aan deze te herstellen vaas vooraf gegaan is. Heeft u ook een te herstellen vaas of een ander dierbaar object, schroom dan niet contact op te nemen met het restauratie atelier.
 

OBJECT STUK?

Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.