Er is een stukje weg..............en dan?

Als er een stukje weg is denkt u er aan het weg te gooien, niet doen!
 1. Een stukje weg - restauratie 1.jpeg

  Een stukje weg - restauratie 1.jpeg

 2. Een stukje weg - restauratie 2.jpeg

  Een stukje weg - restauratie 2.jpeg

 3. Een stukje weg - restauratie 3.jpeg

  Een stukje weg - restauratie 3.jpeg

 4. Een stukje weg - restauratie 4.jpeg

  Een stukje weg - restauratie 4.jpeg

U laat een prachtig keramisch object vallen en kruipt over de grond om alle scherfjes en brokken te zoeken. Er ligt ook wat gruis of er schiet wat in de convector put of achter de kast. Er is dus een stukje weg en u bent het kwijt.

Dacht u er eerst nog aan het zelf provisorisch te lijmen, als er een stukje weg is ziet u er vanaf. Ga liever niet zelf lijmen, wat ze in de reguliere zaken als goede lijm verkopen werkt vaak slecht, het is echt een andere techniek die veel oefening vergt. Zelfs na dertig jaar in dit vak zit de restorator soms nog met moeilijk passende scherven, door krimpingsproces in de oven van het keramiek of dat de spanning vreemd en eraf is van het object. scherven zijn soms moeilijk weer in elkaar te puzzelen, begin er liever zelf niet aan. Als alles in elkaar zit, zijn er meestal stukjes weg. Hoe overtuigend de klant vaak in mijn atelier zit met kleine zakjes met scherfjes en gruis, er is altijd wel een stukje weg.

Zo ook met dit prachtige plastiek van inmiddels overleden kunstenaar Ellen Roos “Vleugels”genaamd. Het kunstwerk ligt plat op een plank en door een onvoorzichtige beweging viel er iets op. Enkele blaadjes zaten los, twee waren er gebroken en er waren stukjes weg. In dit geval bleken de stukjes weg, drie hele blaadjes te zijn. Ik probeer altijd in de huid van de kunstenaar te kruipen om me te verplaatsen in de Stukjes weg. Of het nu in dit geval over een blaadje gaat, of dat het stukje weg een hand van een figuur betreft, of het stukje weg is echt een scherf uit een porseleinen bord, het stukje weg is weer fraai bij te maken en op de juiste kleur te brengen. Vaak vraag ik ook of de eigenaar van het aardewerk object nog een foto of zelf een herinnering heeft over hoe het stukje weg eruit zag. Zo komen we samen tot een authentieke aanvulling van het stukje dat weg is en weer bijgemaakt wordt. Als het stukje weg een ritme is van het geheel, zoals deze blaadjes kan je er een mal van maken en anders zal het stukje weg met de hand gemodelleerd worden. Er zijn vloeibare aanvullingen die te gieten zijn in een mal, of twee componenten die een soort van te modelleren zijn. Na uitharding worden de stukjes weg op vorm geschuurd en op de juiste kleur gebracht. Daarna is de juiste glans of in dit geval de juiste matheid zeer belangrijk om de onzichtbaarheid van de aanvulling en het nieuwe stukje weg te bepalen.

Heeft u thuis ook iets laten vallen of al in uw bezit en is er een stukje weg, schroom dan niet een foto te mailen naar info@margotvanos.nl of drie foto’s te uploaden bij Prijsaanvraag op mijn website www.margotvanos.nl

OBJECT STUK?

Heeft u een object wat is beschadigd en voor u van waarde is, dan is de kans groot dat ik het voor u kan herstellen. Ik heb speciaal hiervoor een formulier op deze website die u kunt invullen zodat de schade kan bekijken.