Restauratie zuil van aardewerk

Deze grijs gebakken aardewerken zuil uit vermoedelijk Duitsland 1960 kwam in het atelier als een groot avontuur.

Voorheen was de zuil in ontelbaar veel stuken gebroken en had de vorige eigenaar het lelijk gelijmd met gele lijm en binnenin aangevuld met kippengaas en epoxy. Hierdoor was hij bijna niet te tillen en zag er vreselijk uit. Toch wilde de familie hem zeer graag behouden, zeker ook uit emotionele waarde.

Eerst moest de zuil helemaal uit elkaar gehaald worden, de lijm was hier en daar losgelaten, maar het binnenwerk was hard. Hier zijn we zelfs met een slijptol en beitels met hamers mee aan de gang gegaan, wat een precies werkje is, want je wil natuurlijk niet de zuil zelf raken. Nadat het oude materiaal verwijderd was werd het object schoongemaakt. Daarna werd alles zorgvuldig gelijmd en veel ontbrekende delen aangevuld. Het waren vlakke delen van de zuil, maar vooral ook veel wijnranken en zelfs werd een deel van de salamander gereconstrueerd.

Voor dit laatste moet je je als restorator verplaatsten in de schepper van het object en wat van de anatomie van dieren weten om de oorspronkelijke staat zo veel mogelijk te benaderen. Daarna werd alles op kleur gebracht en afgelakt. Veel later ontving ik een foto van de zuil op zijn oorspronkelijke plek.

Restauratie zuil van aardewerk
restauratie-zuil-steengoed-20150616_135602.jpg
restauratie-zuil-steengoed-P1120215.jpg
restauratie-zuil-steengoed-P1120442.jpg
restauratie-zuil-steengoed-P1120449.jpg
P1120262.JPG
ADRES

Margot van Os
Neuweg 77
1214 GM Hilversum

Parkeren kan op de J.H.B. Koekoekstraat
Entree naar het atelier is op de J.H.B. Koekoekstraat naast nummer 46

 

CONTACT

Tel: 035-6239789
Mail: info@margotvanos.nl