Restauratie kintsugi met goud

In de afgelopen dertig jaar kon de opdrachtgever kiezen uit een conservatie, het lijmen en vullen in de kleur. Of het restaureren, het zo onzichtbaar mogelijk herstellen en retoucheren van de breuknaadjes en aanvullingen.

Maar het kan ook anders,  met Kintsugi worden de lijmnaadjes en scheuren en aanvullingen met goud ingekleurd. Er is dus ooit een breuk geweest, het is hersteld en met het bladgoud siert het het object nog meer. Kintsugi, bladgoud reparatie of gold leaf repair leert dat de littekens juist het object sieren. Volgens de legende stuurde de Japanse Ashikaga Yoshimasa in de 15 de eeuw een Chinese kom ter reparatie op en kreeg hem terug vol met krammen. Dit is wat men in die tijd deed.

Hij vond dit zo lelijk en gaf zijn ambachtslieden de opdracht iets fraaiers te bedenken en zo ontstond Kintsugi, wat in het Japans goud herstelling betekend. Men accepteert de schoonheid van gebroken stukken en accepteert de schade. Men verfraait het met een gouden randje er kan ook gekozen worden voor zilver als dit beter in Uw hedendaagse interieur past of bij bijvoorbeeld bij blauw- wit Kangshi waar al een zilveren hengsel aan zit.

appel-klaar-e1542552197214.jpg
appel-met-gat-e1542552174193.jpg
appel-voor-de-restauratie.jpg
blad-goud-appel.jpg
Restauratie kintsugi met goud
ADRES

Margot van Os
Neuweg 77
1214 GM Hilversum

Parkeren kan op de J.H.B. Koekoekstraat
Entree naar het atelier is op de J.H.B. Koekoekstraat naast nummer 46

 

CONTACT

Tel: 035-6239789
Mail: info@margotvanos.nl